Předem je třeba si uvědomit, že každá země má podmínky pro vstup a pobyt psa na svém území odlišné. Například Chorvatsko je zemí, kde ke psům obecně přistupují jako k hostům, kdežto Italové dávají většinou najevo, že jim chlupatý štěkající návštěvník příliš nevoní. Dobře vám také poradí zkušený kynolog nebo veterinář. Důležité je vyhledat si informace včas a mít ty skutečně aktuální!

První dovolenou u moře si náš pejsek moc užíval
Autor: Foto od čtenáře - Vašek Kaštan

Cesty po zemích EU

Podle nařízení Evropského Parlamentu, které vešlo v platnost v roce 2004, je možné přepravovat do zahraničí pouze jednoznačně identifikovatelné zvíře s platným pasem a očkované proti vzteklině.

Každý pas je označen kódem země a pořadovým číslem, přiděleným Státní veterinární správou ČR. Domněnka, že k cestě do zahraničí postačí jakýkoliv očkovací průkaz označený jako mezinárodní, je chybná! Naopak pas v podstatě nahrazuje očkovací průkaz.

Zbystřit by také měli majitelé tzv. "bojových plemen" (i když tento pojem je velmi diskutabilní). Například Chorvatsko nedovoluje dovoz a dočasný pobyt potencionálně nebezpečných psů rasy teriér - bullteriérů, pitbullteriérů a jejich kříženců, kteří nejsou zapsáni v registru Mezinárodního kynologického svazu (FCI).

Pes v letadle

Psi, jejichž váha i s klíckou nepřekročí 8 kg, mohou v letadlech Českých aerolinií (ČSA) cestovat přímo na palubě. Konečné slovo má ale vždy kapitán letadla!

Těžší psi pak létají v nákladové části letadla ve speciálně sestrojených koších. Cestovní koš musí mít na sobě cedulku, která poukazuje na to, že v dané přepravce je zvíře a také zde musí být uvedeny informace o majiteli psa (adresa, kontakt).

Kolik to stojí? Záleží na tom, kam letíte a kolik váš pes váží. Například při cestě do USA se 130 dolarů za nadváhu a dalších 130 dolarů jako poplatek za speciální zavazadlo. Pokud cestujete po Evropě, platí se opět poplatek za jednotlivé kilogramy. Letíte-li s ČSA například do Paříže, zaplatíte poplatek 600 kg za každý kilogram nadváhy vašeho psa.

Speciální popruhy se připínají k bezpečnostním pásům. Umožňují psovi v autě na sedačce sedět i ležet, zabrání mu ale ve skákání po celém autě. V případě nehody udrží čtyřnohého miláčka na místě.
Autor: Jiří Hadač, Jindřich Mynařík

Pes v autě

Jestliže váš pes jízdu v autě nemiluje a má zažívací potíže, tak omezte krmení. Žádný chlupáč ještě nezemřel, když nedostal několik hodin nažrat. A uvidíte, jak mu bude chutnat, až dorazíte na místo. Snažte se také řídit co nejopatrněji a zajistit pejskovi přísun čerstvého vody a vzduchu. Je také nezbytné dělat zastávky. Rádi se protáhnete nejen vy, ale i váš věrný parťák.

Nikdy nenechávejte psa v autě samotného. V parném létě je uvnitř vozu za chvilku stejná teplota jako v rozpálené sauně. "Uvařených" psů je každé léto několik, tak si dejte pozor, ať mezi nimi není i ten váš!

Dorazili jste na místo? Problémy nekončí!

Tak jako se vyplatí informovat na podmínky přepravy vašeho psa, je k nezaplacení zjistit i podmínky pro pobyt. Jsou země, kde pes nesmí opustit vodíto nebo lokality, kde koupání v moři s vaším mazlíkem nepřichází v úvahu. Seznam hotelů na celém světě, které akceptují psí miláčky na cestách se svými pány, je k dispozici na adrese www.bringyourpet.com

Ztratil se vám na dovolené pes? Ihned kontaktujte místní policii a také zastupitelský úřad České republiky. Naši krajané vám pomohou s tím, aby místí policie nepřistupovala k problému příliš liknavě, případně doporučí kontakt na odchytovou službu či jiného odborníka.

Celý článek najdete na serveru g2.cz

Soutěž nejPes 2010
Autor: Blesk.cz