Podle indiánských pověstí byly čivavy ochránci zemřelých náčelníků na cestě do světa duchů. Není však známo, zda jej původně chovali místní obyvatelé Aztékové či Toltékové nebo zda se do Mexika dostal se španělskými obchodníky z Japonska nebo Číny.

Městský pes pro krásné ženy

Čivava je jako stvořená pro městský život. Vyžaduje jen minimum pohybu, sní velice málo jídla a samozřejmě vám nezabere skoro žádné místo. Nevýhodou je, že tento malinký pejsek nevyniká odolností některých robusnějších plemen. Má sklony k nachlazení, nemocem srdce i úrazům a snadno se unaví.

Díky své roztomilosti je čivava nejen vyhledávaným společníkem, ale také módním doplňkem krásných žen. Toto plemeno proslavila například dědička hotelového impéria Paris Hilton, z českých celebrit má čivavu například Hanka Mašlíková.

Fotogalerie
4 fotografie

Obranář miniaturních rozměrů

Čivava je ostražitý a hbitý pes s obranářskou povahou. Jeho hlavním charasteristickým rysem jsou velké vztyčené ušima. Hmotnost dospělého psa se pohybuje v rozsahu 1 - 2,7 kilogramu.

Vyskytují se dlouhosrstí i krátkosrstí jedinci s libovolnou barvou srsti. Čivavy patří mezi dlouhověké plamena. Mohou se dožít věku až dvaceti let. První pes plemene byl oficiálně registrován v roku 1904.

Soutěž nejPes 2010
Autor: Blesk.cz