V první řadě je důležité zvolit vhodný revír. Pro méně zkušené rybáře lze doporučit spíše soukromé revíry, které bývají lépe zarybněné. Pravděpodobnost úlovku je zde tak mnohem vyšší. Dále potřebujete odpovídající výbavu. Pruty pro lov velkých kaprů jsou zpravidla dvoudílné a mají 3,60 m. Méně kvalitní a levnější pruty pro úplné začátky postačí, ale máte-li možnost pořídit si rovnou kvalitní pruty, získáte úžasný nástroj, s kterým dokážete nahodit 120 až 150 m, přitom bude krátce pracovat při zdolávání. K nejpoužívanějším modelům střední cenové kategorie patří E-Class od Free Spirit, mezi specialisty je velmi populární Hi-S od stejného výrobce. K prutům potřebujete kvalitní naviják s dostatečnou kapacitou vlasce. Také zde se vyplatí připlatit si za kvalitu. Vlasec se obvykle používá v průměrech 0,28 mm (pro delší náhozy nebo menší vody) až po 0,35 mm (pro chytání v obtížných podmínkách).

Autor: Mikbaits

Dále budete potřebovat vidličky či stojan pod pruty, elektronické a vizuální indikátory záběru. Vidličky i stojany se dělají z lehkých kovů, ale jejich životnost není taková, jako u produktů z nerezu. Elektronické signalizátory vás upozorní na záběr, i když právě nebudete sledovat své udice. Průběh záběru přitom sledujete na pohybu indikátorů, kterým se někdy říká swingery nebo hangery. K nejlépe zpracovaným a cenově dostupným patří Taska Rizalite a Sensalite. Nezbytnou součástí výbavy je též velký podběrák a podložka, na kterou ukládáte ulovené ryby, aby se neporanily. Správný lovec velkých kaprů totiž vždy dbá na to, aby ulovená ryba byla po vyfocení šetrně puštěna zpět do vody. K víkendovému nebo ještě delšímu pobytu u vody potřebujete přístřešek, lehátko a spacák.

Autor: Mikbaits

Pro kompletní sestavení udice na lov velkých kaprů budete potřebovat i kaprařskou bižuterii. Důležité jsou zejména háčky, zátěže (olůvka) a další drobné součásti, které plní různé funkce. Důležitá je kvalita a nenápadnost. Proto mnozí zkušení rybáři volí produkty Taska obsahující tungsten, který vše dostatečně zatíží, aby se nic nevznášelo nade dnem. Výborné jsou i photochromické montáže Osprey, které dokáží přijímat barvu okolí a jsou tak pro ryby téměř nepostřehnutelné.

Autor: Mikbaits

Nejúspěšnější nástrahou pro lov velkých kaprů je boilie, což jsou kuličky (zpravidla složené z rybích mouček, proteinů, mořských extraktů a ochucovadel) různých průměrů, barev a příchutí. Některé z nich, jako Pikantní Švestka, Ananas nebo Půlnoční Pomeranč jsou příjemné i pro lidský nos, jiné (Magická Oliheň, Vypasený Šnek, Frankfurtská Klobása, Krab&Ančovička&Asa) již tak vábně nevoní, ale o to účinnější mohou být pro lov trofejních ryb. Boilie se používají nejen jako nástraha, ale také se s nimi vnadí, aby si na ně kapři zvykli. Vedle boilie jsou účinnou návnadou a nástrahou také pelety. Mají podobné složení jako boilie, ale dříve se rozpadají, což může i nemusí být výhoda. K nejúspěšnějším patří Chytací pelety eXpress a Spiceman. Veškeré nástrahy je na zvýšení atraktivity možné smáčet v dipech, polévat boostery, obalovat těsty nebo k nim přidat plovoucí boilie či plovoucí imitace nástrah, jako je kukuřice.

Autor: Mikbaits

Pokud vás lov velkých kaprů zaujal a chcete-li se o něm dozvědět více, stojí za to nastudovat více informací z odborných knih a DVD, jako je Po stopách velkých kaprů I a II. Nejúspěšnější knihou posledních let s touto tématikou je Lov velkých kaprů na českých vodách od Michala Kučery, která nedávno vyšla v novém vydání. Její autor patří k nejrespektovanějším rybářům u nás, píše články do mnoha domácích i zahraničních časopisů a na svých webových stránkách www.mikbaits.cz má i poradnu, kde se jej můžete na cokoli zeptat.

Autor: Mikbaits