V minulosti byl úlovek velkého kapra vnímán jako souhra náhod a pořádné kliky. Obrovští kapři v našich vodách žili odnepaměti, ale bylo obtížné dostat se jim na kobylku. Jednak byl problém sehnat potřebné rybářské vybavení, které by dopomohlo ke zdolání těch největších kusů a neexistovala ani rybolovná metoda, jakou by se tyto staré a zkušené ryby daly oklamat.

Autor: www.chytej.cz

Na lepší časy se začalo blýskat na přelomu jednadvacátého století, kdy se k nám dostaly zkušenosti anglických specialistů na lov velkých kaprů. Poznatky britských kaprařů daly vzniknout novému rybolovnému odvětví, kterému se říká – moderní kaprařina. Nejedná se jen o speciální techniku lovu, nové montáže a nástrahy, ale i o celkový přístup k rybolovu. Z podnětu zástupců moderní kaprařiny vzniklo hnutí catch and release (chyť a pusť), které si vzalo za cíl ochranu velkých kaprů. Na mnoha revírech byla prosazena horní míra kapra (většinou 70 cm) a ryby přesahující tuto „hranici“ musí být nepoškozené vráceny zpět do vody.

Velký kapr bude vyfocen a zase puštěn.
Autor: www.chytej.cz

A v čem se liší moderní lov velkých kaprů od běžného lovu na položenou? Ve spoustě věcí! Předně to bude použité náčiní, montáž, a nástrahy.

Výbava pro lov velkých kaprů – je poněkud odlišná od běžného náčiní na položenou. K modernímu lovu kaprů patří štíhlé uhlíkové pruty v délce 3,6 – 3,9 m s univerzální testovací křivkou 2,75 – 3,25 lbs, se kterými lze švihem nahazovat zátěže o hmotnosti 80 – 150 g. K těmto prutům patří „velkokapacitní“ navijáky, na jejichž cívky se vejde až půl kilometru vlasce o průměru 0,25 – 0,33 mm. Po nahození montáží do vody se pruty odkládají do stojanů, které jsou obvykle vybaveny elektronickými hlásiči záběru. Kromě lovného náčiní a stojanu potřebuje kaprař i prostorný podběrák, podložku pod ulovenou rybu, váhu na úlovky a spoustu dalších maličkostí, například - háčků, obratlíků s karabinkami, šokové šňůry, zátěže, převlečné trubičky, rovnátka na háčky, zarážkové kuličky – těmto věcem se obecně říká kaprařská bižuterie.

Rudolf právě tahá pěkného kapra. Nebo kapr Rudolfa...
Autor: www.chytej.cz

Nástrahy – na moderní kaprařinu jsou vyvinuty tak, aby je nechaly na pokoji „nechtěné“ druhy ryb a menší kapříci. Jedná se především o boilies. Boilie tvoří sypké komponenty (moučka z mořských ryb, mléčné proteiny, mleté zrniny) a tekuté složky (esence z jater a masa mořských živočichů, rybí i rostlinné oleje, sladidla a vejce). Ze vzniklé směsi se vytvoří husté těsto a z něj se vytvoří kuličky různých velikostí (obvykle max. průměr 2,4 mm), které se následně vaří ve vodě a poté se nechají vyschnout. Vzniklé tuhé kuličky poté slouží k cílenému lovu kaprů, protože většina jiných druhů ryb si s jejich velikostí a tvrdostí neporadí. Stejný účel mají i další speciální nástrahy na velké kapry – například pelety, které jsou vyráběné z podobných komponentů jako boilies, ale nejsou vařené, nýbrž lisované pod velkým tlakem. K lovu velkých kaprů se dá použít i partikl - vařená kukuřice, hrách, pšenice, řepné semeno, arašídy, ale u nich už není zaručené, že si na ně netroufnou menší ryby. Z partiklu tak selektivně funguje na velké kapry pouze tygří ořech.

Podložka zajišťuje minimální riziko poranění
Autor: www.chytej.cz

Vlasové nastražení – je metoda nastražení mimo háček. Dříve platilo, že veškeré nástrahy se napichují přímo na háček a dokonce, že jej musí zakrývat. Vlasové nastražení tento starý rybářský zvyk radikálně změnilo. Háček zůstává volný a nástraha je k němu připevněna tenkou pletenou šňůrkou nebo kouskem tenkého vlasce. Ostatně tuhé boilies, peleta nebo vyloženě tvrdý tygří ořech by se na háček stejně ani napíchnout nedaly. Význam vlasového nastražení je patrný v praxi. Kapr rád nástrahu ochutnává - nasává ji a vyplivuje, a přitom opětovně zkouší, zda v soustu není nějaká zrada. Háček vyčnívající z nástrahy by při běžném nastražení dávno odhalil a potravy by se raději vzdal. Ale samotnou nástrahu bezstarostně nasaje a nevědomky si do tlamy zasune i volný háček umístěný nad ní. Při vyplivnutí nebo při přesunu ryby se napne návazec a hrot háčku se kaprovi zachytí v okraji pysků. Ryba se poleká a vyrazí pryč, čímž si háček zasekne hlouběji do tkáně.  

Nastražené boilies vlasovou metodou.
Autor: www.chytej.cz

Zatraktivnění nástrah – se provádí z důvodu zvýšení jejich účinnosti. Nejpoužívanější variantou je tzv. dipování. Nástrahy se namáčí do dipů několik hodin až dní před lovem, aby se do nich aróma nasálo. Nástrahu lze obalit i v sypkém dipu, který kolem ní po namočení vytvoří silnou vrstvu aromatického slizu. Tvrdé nástrahy se dají rovněž obalovat do měkkých dipovaných těst. Všechny tyto postupy mohou udělat nástrahu pro kapra ještě lákavější a lépe ho přemluví k ochutnání. Od ochutnání už je jen krůček k záběru a od záběru ke zdolávání...

Když je ryba puštěna, existuje oproti snědené šance, že se ještě rozmnoží, vyroste a zabere znovu!
Autor: www.chytej.cz

Lov velkých kaprů moderními metodami lovu v současnosti zažívá obrovský boom. Každý rok se v českých a moravských revírech uloví řada trofejních kusů s hmotností nad 15 kg, a nejsou už vzácností ani kapři přes dvacet kilogramů. Važme si toho a buďme rádi, že se takové kusy v našich vodách vyskytují a dají se i chytit. Pokud se bude šetrně zacházet s každou ulovenou rybou a převážná většina z nich se vrátí zpět do vody, tak bude o život pod hladinou postaráno i v budoucnu. Svatý Petr ať je s vámi! 

O kaprech bylo natočeno několik kvalitních instruktážních filmů...
Autor: www.chytej.cz

Specializované články o kaprařiněhttp://www.chytej.cz/clanky/kategorie/kaprarina/

Diskuze o kaprařině: http://www.chytej.cz/diskuze/kaprarina/

Fórum o kaprařině: http://www.chytej.cz/forum/kategorie/kaprarina/

Encyklopedie montáží: http://www.chytej.cz/uzly-a-montaze/

Kde nakupovat: http://tomi-fishing.cz/

Instruktážní filmy týkající se lovu kaprů:

http://www.rybarskefilmy.cz/ID00186/dvd-chytame-kapry-male-i-velke-119-minut/

http://www.rybarskefilmy.cz/ID00198/chytame-kapry-2/

O kaprech bylo natočeno několik kvalitních instruktážních filmů..
Autor: www.chytej.cz