Jak žijí a loví?

Štika je hned po sumci druhým největším dravcem našich vod. Může dosáhnout až 150 cm délky a hmotnosti přes 40 kg! Spolu se sumcem stojí na samé špičce potravinového řetězce. Jako vrcholový predátor má za úkol likvidovat případné přemnožení jakéhokoli druhu ryb. Pod hladinou rovněž funguje jako zdravotní policie, neboť přednostně požírá raněné a nemocné rybičky, sebere však i uhynulé kusy. Kromě ryb loví i obojživelníky, plovoucí hlodavce a dokonce i mláďata vodního ptactva.

Štika ulovená na umělou vláčecí nástrahu zvanou jerk.
Autor: www.chytej.cz

Štika je pod hladinou dokonalým strojem na zabíjení! Příroda ji pro lov kořisti vybavila účinnými zbraněmi i skvělými vlastnostmi. Má výborný zrak a díky prostorovému vidění dokáže přesně odhadnout vzdálenost. K nenápadnému připlížení jí slouží ochranné zbarvení těla, které skvěle splývá s podvodními překážkami. Když se štika dostane do útočné vzdálenosti, provede bleskurychlý výpad a kořist obvykle nemá šanci. Rozeklaná tlama štiky obsahuje až 700 zubů, které jsou špičaté a ostré jako dýky!

Štika naštěstí není tak nenasytná, jak se o ní traduje. Podle posledních průzkumů potřebuje na kilogram svého přírůstku jen 3-5 kg potravy a nikoli 20 kg, jak se tvrdilo dříve. Na druhou stranu umí štika naráz spolknout sousto, které tvoří až třetinu její hmotnosti. Desetikilová štika tak v pohodě pozře třeba tříkilového kapra!

Rybí carevna zblízka.
Autor: www.chytej.cz

Štika je rovněž známou kanibalkou, která příležitostně požírá vlastní druh. Tahle její vlastnost má jediný důvod – štika je totiž teritoriálním druhem, který si hlídá své loviště. Pokud jí životní prostor naruší jiná štika, snaží se jí ze svého rajónu vyhnat. Když je narušitelka menší, obvykle skončí v útrobách obránkyně teritoria. Ale platí to i naopak...

Ruda štiky chytá nejraději přívlačí. S nastraženou živou rybičkou by jste ho u vody nepotkali.
Autor: www.chytej.cz

Náčiní k lovu štik

Po krátkém představení vaší budoucí protivnice, je čas představit i rybářské zbraně. Prut na běžně velké štiky musí být spolehlivý a raději tvrdší. Podle zvolené rybolovné techniky, by měl mít délku 2,7 – 3,3 m a vrhací gramáž od 15 do 60 g. Prut doplní smekací naviják s vlascem nebo pletenou šňůrou o pevnosti v tahu do 15 kg. Při lovu štik je nutné pamatovat na její ostré zuby! Bez ocelového návazce nebo wolframového lanka se rybář vystavuje nebezpečí, že mu štika uřízne montáž nebo nástrahu.  

Velmi podrobný instruktážní film o lovu přívlačí.
Autor: www.chytej.cz

Štičí přívlač: Štika velice dobře reaguje na jakékoli umělé nástrahy tažené vodou. Je totiž zvědavá a dravá! V nástrahách ani nedělá velkých rozdílů. Pokud má hlad, tak stejně divoce zaútočí na kovovou třpytku, dřevěné či plastové wobblery i na měkkou gumovou napodobeninu rybky. Před nástrahou by pokaždé měl být nějaký „nepřekousnutelný“ návazec.

 

V tomto DVD uvidíte obrovskou štiku hned na začátku.
Autor: www.chytej.cz

Štičí plavaná: Je nejpoužívanějším způsobem lovu štik v tuzemských revírech. Montáž tvoří větší  – tzv. káča, potom vyvažovací zátěž a následuje lanko s koncovým jednoháčkem (případně s dvojháčkem či trojháčkem). Na háček se nastraží živá rybička a sestava se nahodí do vody. Nastražená rybka se snaží plout do hloubky, ale vztlak velkého splávku ji ke dnu nepustí. Rybička se potom blýská na místě a pohybuje se, jako by byla raněná. Její zmatené chování následně vydráždí štiku k útoku. Po záběru, kdy dravec potopí káču pod hladinu, rybář počká pár sekund a zasekne. Následně si může vychutnat zápas s jednou z nejbojovnějších ryb našich vod!

 

Pokračování úspěšného DVD v praxi.
Autor: www.chytej.cz

Štičí položená: Je obdobou předchozí techniky. V sestavě pouze chybí splávek (káča). Nástraha – živá rybka – se dravci tentokrát naservíruje na dno. Lov na položenou se používá zvláště v chladnějším období roku. Na podzim a zimě totiž štiky slídí u dna po rybičkách, které se stáhly do hloubky k přezimování.   

O štice se mezi rybáři říká, že je královnou sladkých vod. Je to bezesporu pravda! Žádtátnému vzhledu a krutovládné nátuře připočteme i dynamiku a sílu, s jakou zápasí o svou svobodu, tak by klidně mohla štika kandidovat i na titul „vodní carevna“!

Svatý Petr nechť je s vámi!

Autor: www.chytej.cz

Specializované články o štice: http://www.chytej.cz/clanky/ryba/stika-obecna/

Diskuze o lovu dravých ryb: http://www.chytej.cz/diskuze/privlac/

Instruktážní filmy týkající se lovu štiky:

DVD o přívlači:

Chytáme přívlačí 1. – http://www.rybarskefilmy.cz/ID00007/dvd-chytame-privlaci-s-tomasem-rozsypalem-158-minut/

Chytáme přívlačí 2. - http://www.rybarskefilmy.cz/ID00188/dvd-chytame-privlaci-2-s-t-rozsypalem-a-prateli-125-minut/

Laponsko –  http://www.rybarskefilmy.cz/ID00168/dvd-laponsko-od-baltu-k-atlantiku-100-min/