Pokud se chcete o tom přesvědčit, stačí nahlédnout do Kynologické příručky od Vladimíry Tiché. Autorka se v ní mimo jiné zmiňuje i o tom, že psi mají velmi vyspělý nejen mozek, ale i smysly; k nejdůležitějším patří čich. Stačí se na procházce zadívat na čtyřnožce, který s čenichem u země s napětím náruživého čtenáře „luští“ první ranní zprávy.

Psí čich je mnohonásobně citlivější než lidský
Autor: nejPes 2011
Dokonalý nos

A buďte si jistí, že jsou opravdu přesné. Psí čich je totiž mnohonásobně citlivější než lidský. I kdyby páníček zředil svůj pot třeba milionkrát, jeho pejsek ho bezpečně pozná mezi ostatními potními vzorky. Stejně tak si poradí i s mastnými kyselinami nebo jinými páchnoucími látkami.

Dokonce po několika hodinách, někdy i dnech, rozpozná nejrůznější pachy, které ho naprosto bezpečně dovedou k cíli. Těchto schopností využívají především myslivci při dohledávání postřelené zvěře. Pes patří ovšem také k osvědčeným pomocníkům policistů, celníků nebo odborníků z protidrogových oddělení při hledání pohřešovaných osob, předmětů i drog.

955334:gallery:true:trueOči jako kočka

Vynikajícím čichem se chlubí rovněž kočky, i když jejich nejdokonalejším smyslem je zrak. Kočičí oko je uzpůsobené tak, aby vnímalo okolí i za nejslabšího světla. Ve tmě se zornička kočičího oka roztáhne, tím se do něj dostane více světla, a naopak za silného jasu se stáhne v úzkou štěrbinu.

Uvnitř svého zrakového orgánu má navíc ještě uloženou vrstvičku lesklých buněk, které odrážejí světelné paprsky, proto kočka ve tmě „svítí očima

Tam, kde kočce nestačí oči, pomůže si hmatovými vousky
Autor: Profimedia.cz
Vousky jako anténa

Tam, kde kočce nestačí oči, pomůže si hmatovými vousky – fungují podobně jako anténa. Ve tmě dokáže právě díky nim identifikovat i překážky, které nemůže vidět. Také psi mají na čenichu, nad očima a pod čelistí velmi citlivé hmatové vousy.

S jejich pomocí dovedou například reagovat i na drobné změny proudění vzduchu. „Ačkoli výzkumy  osud přesně nezmapovaly jejich veškerý význam, odstranění hmatových vousů z kosmetických důvodů se rovná amputaci důležitého smyslového orgánu,“ upozorňuje Mary Frances Budziková, autorka knížky Život se psem není pod psa.

Psi mají velice dobře vyvinutou chuť, ovšem výrazně jinou než jejich páníčkové.
Autor: nejPes 2011
Svérázné chutě

Určitě s námi budete souhlasit, že psi mají velice dobře vyvinutou chuť, ovšem výrazně jinou než jejich páníčkové. S oblibou se vrhnou třeba na leklou rybu nebo na trus, který bezpečně vyčenichají v přírodě.

„Psovité šelmy jsou navíc schopné do sebe velmi rychle nasoukat potravu v jakémkoliv množství, i když tím můžou ohrozit své zdraví,“ míní MVDr. Katka Novozámská, CSc., z veterinární vyšetřovny v Praze 1.

Onemocněl vám pejsek? Drahou léčbu zaplatí pojišťovna!

Onemocněl vám pejsek? Drahou léčbu zaplatí pojišťovna!

Každý pejskař ví, že se to může stát: Domácí mazlíček náhle vážně onemocní nebo přijde k úrazu. Náklady na jeho léčbu jsou potom často vysoké a mohou…celý článek

955354:gallery:true:trueNastražené uši

Kočičí sluch je hned po zraku jejich nejdokonalejším smyslem. Kočky zaznamenají i vysokofrekvenční tóny, dokonce lépe než psi. S velkou přesností určí také místo, odkud určitý zvuk přichází, a k tomu ještě na krátkou vzdálenost rozeznají dva zdroje zvuku.

V některých situacích jim ovšem právě tyto schopnosti můžou způsobit nemalé potíže. Dobře je znají majitelé venkovních koček i pejskaři, kteří se už předem obávají třeba rušných silvestrovských nocí provázených petardami nebo příliš hlučných koncertů.

Víte že…

... psi nerozlišují příliš dobře barvy? Nevidí také tak plasticky a detailně jako my. Zato umí postřehnout pohyb až na vzdálenost 1000 m, i když zrakové schopnosti se u různých plemen liší.

... kočky mají skvěle vyvinutý smysl pro rovnováhu to díky „čidlu“ uloženému ve vnitřním uchu? Na rozdíl od člověka netrpí závratí a při pádu z výšky dopadnou na všechny čtyři nohy.

... psi slyší i ultrazvuky, ke kterým je člověk úplně hluchý? Ovšem ještě lepší sluch mají kočky, které jsou podle výzkumů schopné zaregistrovat zvuky o kmitočtu 30 až 45 kHz, některé až 75 kHz.

Fotogalerie
3 fotografie