Obezita u zvířat je téměř vždy zaviněna majitelem! Ti svým miláčkům podstrojují stále chutnější a lákavější krmiva a pamlsky a zvíře pak přijme i několikanásobně vyšší množství krmiva. vysvětluje Petr Košař. Ještě dodává, že „Obezita má negativní vliv na cévní aparát a klouby, podobně jako u lidí. Pokud máte rádi svého psa nebo kočku, nepřekrmujte ho,“ vyzývá veterinář Petr Košař.

Psi, stejně jako lidé, často trpí nedostatkem pohybu. Jejich páníčkové jsou celý den v práci a večer se vrátí příliš unavení na to, aby se šli se svým psem projít. Podle neoficiálních statistik trpí až 40 % psů nadváhou.

Obezita způsobuje řadu onemocnění!

Škála onemocnění způsobených obezitou je široká. Pes trpící nadváhou špatně snáší horko a pohyb mu dělá velké problémy. Nejčastější jsou oběhové a dýchací potíže. Obezita zatěžuje klouby a tím dochází k jejich opotřebení – časté jsou záněty kloubů, poškození vazů nebo plotýnek v páteři. Zvyšuje se také riziko nádorových onemocnění. Obezita také přináší poškození jater, záněty slinivky, zácpu či plynatost. Nadváha zvyšuje i riziko cukrovky! Fenkám dělá velké problémy při připouštění, během březosti a porodu. Zvíře s obezitou má většinou o několik let zkrácený život oproti zvířeti s ideální hmotností.

Test: Je můj pes tlusťoch?

1. Položte obě dlaně psovi ze stran na jeho hrudní koš kousek za lopatky, abyste zjistili, jak moc psovi vystupují či nevystupují žebra.

2. Pokud jdou žebra příliš lehko nahmatat, i na pohled je vidět, že psovi žebra velmi znatelně vystupují, je příliš hubený.

3. Ideální je, když lze žebra dobře nahmatat a při pohledu ze strany má pes lehce stažené břicho.

4. Pokud jste však lehkým pohlazením po boku žebra nenahmatali, když pes nemá znatelný pas a z profilu je břicho plné, je pes obézní.

Pes na dietě by měl jíst vícekrát denně po malých porcích
Autor: scom

Pes na dietě

Nejdůležitější je snížit kalorický příjem psa. Je potřeba vynechat sacharidy a omezit příjem tuků. Doporučuje se snížit příjem kalorií cca o 25 % po dobu asi dvou týdnů. Po dvou až třech týdnech pravidelně kontrolovat váhu psa a postupně snižovat objem podávané potravy tak, aby bylo dosaženo úbytku na váze asi 1 % týdně. To znamená že při váze psa 25 kg by neměl jeho týdenní hmotnostní úbytek přesáhnout 250 g.

Pes na dietě by měl jíst vícekrát denně po malých porcích a neměl by mít celodenní přístup ke krmivu. Snížením kalorií boj s nadváhou teprve začíná. Psovi je třeba přidat pohyb, aby získanou energii neukládal ve formě tukových polštářků. Nesmíte se vymlouvat na stáří psa či jeho nemoci. I deset minut denně procházky navíc udělá své.

Nadváha u koček: I ony potřebují držet štíhlou linii

Pro kočky se sklonem k nadváze jsou vhodná dietní krmiva s nižším množstvím tuku
Autor: scom
Podobně jako u lidí a psů, stoupá i počet koček s nadváhou a obezitou. Jejich výskyt se odhaduje na 40–60 %! Už dekagramy nebo celá kila navíc nadměrně zatěžují srdce, páteř, kyčle, klouby. U dlouhodobé nadváhy a obezity je vysoké riziko vzniku cukrovky.

Test: Je vaše kočka tlustá?

1. Přiložte ruce na hrudní koš kočky. Pokud prsty snadno pocítíte její žebra a ne tuk, kočka má ideální váhu.

2. Jestliže už cítíte vrstvu tuku, která pokrývá žebra, kočka má mírnou nadváhu. Zvyšte její pohybovou aktivitu a zabraňte nadměrnému příjmu pamlsků.

3. Když cítíte pod prsty tuk, kočka má i ochablé břicho a není na dotyk patrné zúžení pasu, má už zřejmě střední nadváhu. Navštivte veterináře a požádejte ho o vhodný plán na redukci hmotnosti.

4. Když se k tomu všemu přidají ještě zdravotní nebo pohybové problémy, vaše kočka je téměř pravděpodobně obézní. Jděte okamžitě k veterináři, aby kočku vyšetřil a navrhl dietu. Obézní kočky většinou trpí i cukrovkou a pouhé striktní omezení příjmu potravy u takovýchto koček může mít za následek dokonce hypoglykemický šok.

Kočka na dietě

Pro kočky se sklonem k nadváze jsou vhodná dietní krmiva s nižším množstvím tuku (kolem 10 %) a vyšším obsahem bílkovin (34 % a více). Prevence obezity je vždy jednodušší než její řešení. Na trhu je celá řada dietních krmiv, novinkou je krmivo s 41 % bílkovin a dalšími zdraví prospěšnými látkami.

Zdroj: muj-pes.cz, moje-kocka.cz