Každý pes by se měl už ve štěněcím věku naučit rozumět základním pokynům a také pravidlům sdílení domu nebo bytu s lidmi. Jen tak vám bude kamarádským společníkem, se kterým bude radost bydlet. Výcvik proto nepodceňte, začněte s ním co nejdříve a buďte nekompromisní. Jak říká známé přísloví, starého psa novým kouskům už opravdu nenaučíte.

Autor: Royal Canin

Stanovte pravidla a buďte důslední

Při výcviku štěněte je velmi důležitý tón vašeho hlasu. „Pes nerozumí tomu, co říkáte, ale vnímá, jak to říkáte, a co u toho děláte nebo ukazujete. Proto pro konkrétní pokyny používejte vždy stejná gesta, tón i hlasitost hlasu a výcvik tak bude efektivnější,“ říká veterinářka ze společnosti Royal Canin, Dagmar Tarkošová. O to samé byste měli požádat i ostatní členy rodiny, pokud s pejskem každý bude komunikovat jinak, bude z toho zmatený.

Součástí výcviku je vždy správná motivace, často to jsou různé pamlsky nebo hračky. „Dávejte ale pozor, abyste malé štěně příliš kalorickými pamlsky nepřekrmovali, volte raději nízkokalorické odměny, které jsou přímo určeny k výuce“ dodává Tarkošová. Pomocí pohybu oblíbeného pamlsku nad hlavou například snadno naučíte psa povelu sedni.

Autor: Royal Canin

Kdy vyrazit na cvičák?

Když se pes naučí základní pokyny, jako je sezení a ležení, můžete s ním vyzkoušet i pokročilejší kousky. I v tomto případě platí, že stěně nové kousky naučíte snáze než staršího psa. Přibližně ve třech měsících je připravený jít na cvičák, to samé platí i pro výcvik agility. Hlavně u malých plemen je ale nutné dávat na ně ve společnosti větších psů velký pozor.

A kdy je vhodné začít s jednotlivými cviky?

  • 2 měsíce: návyk na jméno, chození na vodítku, návyk na hluk na ulici a v domácnosti, vykonávání potřeby na určených místech
  • 3 měsíce: význam slova NE, sezení na povel, přivolání
  • 4 měsíce: aport předmětu, povel lehni a zůstaň, chůze u nohy
  • 5 měsíců: povel přines, návyk na vodu
  • 6 měsíců: aport z vody

Autor: Royal Canin

 

Pro úspěšný výcvik je nezbytná správná výživa štěněte, která by měla odpovídat jeho věku, váze i plemenu. Při zvýšené fyzické aktivitě štěněte (každodenní výcvik, dlouhé procházky) mu dopřejte speciální krmivo pro aktivní psy.

Přečtěte si článek o výběru toho nejvhodnějšího štěněte pro vás, nebo o prvních krůčcích štěněte v domácnosti.