Soused si taky koupil psa. U velkého domu má být velký pes. Vypadám s ním dobře. Dcera má narozeniny a štěně je krásný dárek. Pokud se vám v hlavě honí něco podobného, pak si psa raději nepořizujte. Pokud však toužíte po chlupatém parťákovi, hlídači či kamarádovi pro vaše děti, pak je pes ideální volbou.

Než se rozhodnete pro takový obrovský závazek, měli byste zvážit řadu věcí. Budete například schopní psa několikrát denně venčit? Jste ochotní tolerovat štěněti, když občas něco zničí? Nemáte náhodou na zvířecí srst alergii? „Měli byste vzít na vědomí, že štěně není ‚věc‘, kterou odložíte, když vás přestane bavit, ale je to závazek na několik let. Proto je třeba předem vše pečlivě promyslet. Od rodinného rozpočtu, přes potřeby daného plemene a volný čas, který budete moci zvířeti věnovat,“ říká Dagmar Tarkošová ze společnosti Royal Canin.

 

Autor: www.royalcanin.cz

Výcviky i procházky

Ne nadarmo se říká, že pes je nejlepším přítelem člověka. Svého pána miluje nade vše a jeho pozornost si vyžaduje téměř neustále. Právě toto zvíře ocení jakoukoliv činnost, při které se mu budete naplno věnovat – procházky, hraní nebo výcvik.

Pořídit si psa je daleko větší zodpovědnost než třeba pořízení morčete. Pes musí být naučen správným návykům už od štěněte. Následná výchova a povely jsou pro formování jeho povahy velmi důležité a právě proto bychom je neměli zanedbávat.

„Milujete procházky v přírodě a chtěli byste společníka pro dlouhé chvíle? Pak je pro vás pes ideální volbou. Ovšem i zde záleží na výběru rasy,“ tvrdí Tarkošová z Royal Canin

Pokud jste extrovert a rád poznáváte nové lidi, pes je výborný společník. Během venčení potkáte mnoho pejskařů, případně se můžete s nadšenci, kteří mají stejné plemeno jako vy, potkávat na srazech či výstavách.

Autor: www.royalcanin.cz

Dávejte pozor a upravte si byt

Při pořízení štěněte je potřeba mít na paměti jistou nevychovanost mladého psa, který leze, kam nemá. Je tak nutné schovat napájecí elektrické kabely, zakrýt zásuvky, uschovat veškeré léky a uklidit všechny malé předměty. Ideální je také zajistit místa, odkud by štěně mohlo spadnout (okna, balkón, schody) nebo kde by mohlo uvíznout.

 „Nový člen rodiny bude chtít svůj nastávající domov pečlivě prozkoumat. Na mnoha místech však na něj může číhat jisté nebezpečí. Proto je zapotřebí osvojit si nové návyky a udělat domov pro štěně bezpečným,“ dodává Dagmar Tarkošová ze společnosti Royal Canin.

Autor: www.royalcanin.cz

Vybavení

Ještě předtím než si štěně přivezete domů, je dobré zakoupit několik věcí, které budou od počátku jen jeho. Vše je k dostání téměř v každém obchodě s potřebami pro zvířata.

  • Koš/pelíšek – Štěně potřebuje pohodlný pelíšek na klidném místě, aby mělo hned zpočátku vyhrazeno své vlastní místo, kde se bude cítit bezpečně. Ve svém vlastním útočišti se mu bude jistě i lépe spát.
  • Dvě misky – Jedna miska na potravu a druhá na vodu. Ideální volbou jsou nerezové, neboť hodně vydrží, nerezaví a jsou nerozbitné. Když budou štěněti růst zuby, bude se snažit kousat vše v dosahu, což může být problém. Nerezové jsou navíc ve srovnání s plastovými hygieničtější. Misky postavte na místo, kde se může štěně v klidu nažrat.
  • Hračky – Pro své štěně vždy vybírejte hračky úměrné velikosti jeho těla a tlamy. Nezapomeňte se také předem ujistit, že jsou vhodné právě pro psy. Ideální volbou jsou například kvalitní gumové hračky, které navíc vašemu psovi vydrží opravdu dlouho.
  • Obojek a vodítko – První procházky se štěnětem vás sice nejspíš nečekají hned první den, ale i tak je důležité, aby si váš nový čtyřnohý přítel začal co nejdříve zvykat na obojek či kšíry. Obojek by měl být utažený tak, aby si ho štěně nemohlo z krku samo stáhnout. Pokud zvíře nemá čip, mělo by nosit obojek s identifikační známkou neustále.
  • Kartáč – pravidelná péče o srst pomáhá štěněti k tomu, aby si zvykalo na doteky lidí. Nezapomeňte vybrat správný druh kartáče, který je vhodný pro vybrané plemeno.

 

Více informací naleznete na www.royalcanin.cz