1.      Sáhněte po sekačce
Před samotnou vertikutací trávník nejprve krátce upravte sekačkou
 
2.      Opakování je matka „trávníků“
Zásadně je lepší provádět vertikutaci raději víckrát v rozmezí několika týdnů jen do hloubky 3mm než jen jednou a hlouběji.
 
3.      Správná hloubka
Zjištění správné hloubky vertikutace: požadovaná hloubka řezu činí u pěstěného trávníku cca 3mm, u divokých trávníků cca 5mm. V každém případě nastavte hloubku řezu tak, aby se nože při zapnutém motoru dotýkaly země.
 
4.      Podélný a příčný řez + regenerace
Pokud nebyl trávník dlouhá léta vertikutován, pak je zapotřebí jej zpracovat v podélném a ještě příčném směru. Po této proceduře potřebuje trávník ovšem nějaký čas na regeneraci.
 
5.      První vertikutace
Trávník by měl být minimálně 3 roky starý, předtím než bude provedena první vertikutace. Právě mladý trávník, který ještě není pevně zakořeněný, bývá často vytrhán.
 
6.      Úklid
Po vertikutaci je potřeba odstranit uvolněný materiál z trávníku. V opačném případě se z těchto zbytků stane travní plsť. Při vertikutaci se sběrným košem jsou tyto zbytky sbírány do koše.
 
7.      Jaro a podzim – ideální doba
Vertikutace se má provádět na jaře a na podzim. Důležité pro první vertikutaci je, aby půda byla po delší období vystavena teplotě min. 8 ˚C. Půda by měla být dobře vyschnutá.
 
8.      Optimální prokypření
Při opakované vertikutaci dávejte pozor, abyste se strojem jeli pod úhlem 20˚ oproti předchozí vertikutaci. Tak bude trávník podélně a příčně zvertikutován, což zaručuje optimální prokypření trávníku.
 
9.      Písek proti udusané půdě
S udusanou půdou si poradíte tak, že do rýh, které za sebou vertikutátor zanechává, nasypete křemičitý písek. Množství písku činí cca 3-5 litrů na metr čtvereční trávníku. Tato péče, která je šetrná vůči životnímu prostředí, je také vhodná v případě silně jílovité půdy.
 
10.   Péče po vertikutaci
Po vertikutaci trávník zalijte, holá místa dosejte vhodným travním osivem a trávník pohnojte správným travním hnojivem.

Autor: BAUHAUS k.s.

 

Více informací jak na správnou vertikutaci vám rádi poskytnou odborníci ve specializovaných centrech BAUHAUS.