Vysoké teploty jsou pro všechny rostliny stresující, a to platí i o trávníku. K tomu, aby mohl ve vedrech dobře růst, potřebuje nejen dostatek vláhy, ale také speciální režim údržby.

Sekejte s rozvahou, stvoly nechejte vyšší

Pokud jste se vrátili z delší dovolené, nesnažte si při sečení trávníku dohnat vše najednou. V těchto tropických dnech byste trávník výrazným zkrácením zbytečně zatížili.

I v případě, že trávník sečete pravidelně, nechávejte stvoly delší, než obvykle. Profesionální zahradníci doporučují namísto obvyklé 3 centimetrové výšky raději 5 centimetrovou. Zelený koberec si tak lépe udrží vláhu.

Psi a kočky trpí vedrem víc, než vy! Jak jim pomoci?

Psi a kočky  trpí vedrem víc, než vy! Jak jim pomoci?

Tropická vedra nás sice sužují, ale my lidé vždycky si nějak poradíme. Vyrazíme k vodě, zapneme klimatizaci… Ale co naši domácí mazlíčci? Horka snášejí…celý článek

Jak si sestavit zavlažovací systém?

Jak si sestavit zavlažovací systém?

V horkých dnech zahrada žízní. A nezbývá než zalévat a zalévat. Nebaví vás už ale běhat po zahradě s konvicí? A co teprve, když se chystáte na dovolenou!…celý článek

Trávník můžete vodou spálit, kropte ho raději až večer!

Častou chybou je v tomto žhnoucím počasí zavlažování trávníku během dne. Můžete ho paradoxně právě vodou spálit! Drobné kapky totiž působí jako miniaturní čočky, znásobující už tak prudký sluneční svit a stébla trávy propálí.

Trávník proto raději kropte buď brzy ráno, kdy ještě slunce na trávník přímo nesvítí, nebo ještě lépe až pozdě večer. Při raním zavlažování dochází ke ztrátě vody jejím odpařováním. Přes noc má přece jen větší šanci dostat se do hloubky ke kořínkům. Nezapomeňte také na další důležité pravidlo: Je lepší kropit méně často, ale zato velmi vydatně!

Vychytávky, které vám usnadní práci

Různé druhy postřikovačů vám umožní zavlažovat trávník "na míru".
Autor: Gardena
Kropit trávu můžete samozřejmě klasicky hadicí s rozstřikovací pistolí, ale zvláště máte-li větší plochu, je lépe pořídit si některý z mnoha druhů zavlažovačů. Ty ukotvíte do země a napojíte rychlospojkou na hadici. Podle tvaru plochy pak můžete volit mezi kruhovými zavlažovači nebo pásovými postřikovači.

Díky rychlospojkám můžete připojit i více postřikovačů. Zbavíte se tak jejich přenášení z místa na místo. Ke zdroji také můžete připojit časový spínač, který zajistí zavlažování trávníku i v době, kdy nebudete doma.