Když se řekne tráva, představí si většina lidí jenom zelený zahradní koberec. Doba se ale mění a mnoho majitelů zahrad už ví, že pojem traviny znamená mnohem více. S pomocí těch okrasných umí dát své zahradě zcela osobitý ráz.

Botanický chameleón

Obrovská rozmanitost ať už jde o tvar, velikost nebo barvu – to je nejcennější vlastnost okrasných travin. Svého favorita si tak najde každý, ať už hledá spojovací prvek do jemného květinového aranžmá nebo dvoumetrovou dominantu zahrady. Okrasné traviny umí vytvořit decentní pozadí, ale také oslnit svou mohutností. Můžete jimi spojit či rozdělit zahradní prostory, hravě zvládnou i roli atraktivního solitéru.

Třtina ostrokvětá
Autor: Hornbach
Hodí se jak na venkovskou zahradu, tak i na střešní nebo balkónovou zahrádku v městském bytě. „Velmi efektní je jejich spojení s drobnou zahradní architekturou – jako obsah keramických nádob a kamenných koryt nebo třeba obklopení zahradního altánu. Lehce jimi zvýšíte různorodost břehů vodních prvků ve vaší zahradě nebo romanticky překryjete kamenné zídky,“ dodává odborník z Hornbachu Michal Vejsada.

Nenáročný obyvatel zahrady

Až na výjimky jsou okrasné traviny poměrně nenáročnými obyvateli vaší zahrady. Většina z nich si vystačí se slunečním svitem, propustnou půdou a zvláště v sušších obdobích s pravidelným zaléváním. Na škodu ale samozřejmě nejsou ani minerální či organická hnojiva. Výsadba je možná prakticky po celý rok, pokud zrovna nemrzne.

Jak okrasnou trávu zazimovat?

Samotné trsy před zimou ponechejte tak, jak jsou. Kromě okrasné funkce totiž plní i tu ochrannou a brání rostlinu před mrazy. Choulostivější typy okrasných trav je vhodné ještě před příchodem mrazů obložit spadaným listím nebo přikrýt chvojím.

Na jaře, než tráva začne rašit, je u většiny druhů potřeba, abychom je těsně nad zemí seřízli a odstranili tak staré listy, které již splnily svou zimní ochranou funkci. Jak začnou rašit listy nové, můžete začít trávu podle potřeby dělit. V průběhu vegetačního období pak už jenom kontrolujte, jestli se vám tráva nerozrůstá do prostoru více, než jsme původně zamýšleli.

Mrazuvzdorná zelenina: Které druhy můžeme sklízet v zimníku?

Mrazuvzdorná zelenina: Které druhy můžeme sklízet v zimníku?

Možná tomu nebudete věřit, ale i v zimě můžete chodit na zahradu a ze záhonů sklízet čerstvou zeleninu. Někdy je dokonce chutnější, než kdybyste si…celý článek

Od roztomilého trpaslíka k majestátnému obrovi

Mezi oblíbené drobnější zástupce patří Festuca scoparia, známá pod českým jménem kostřava. Tento drobeček je charakteristický smaragdově zelenými hustými trsy a dorůstá do výšky zhruba 10 – 15 cm. Kvete hustými latami během června a července. Svým vzhledem se skvěle hodí jako pokryv na různé zídky, kamenné schody, skalky, svahy nebo jako podrost stromů.

Ovsíř stálezelený
Autor: Hornbach
Ovsíř stélezený je jednou z mnoha okrasných travin, kterými můžete vyšperkovat svoji zahradu.

Dalším zajímavým zástupcem je Helictotrichon sempervirens neboli ovsíř stálezelený. Jak napovídá druhové jméno rostliny, Ovsíř je stálezelená tráva. Dorůstá až do výšky 60 cm a je nezaměnitelná pro svou charakteristickou šedostříbřitou barvu a ostře vypadající listy. Během června kvete šedozelenými latami, které postupně žloutnou. Ovsíř na jaře neseřezáváme, jen vyčesáváme odumřelé listy. Skvěle se hodí do skalek, vřesovišť nebo na okraj trávníku.

Zcela nepřehlédnutelnou okrasnou trávou je Miscanthus floridulus, česky ozdobnice velká. Tento travní obr dorůstá do výšky až 300 cm a je charakteristický svými dřevnatějšími stébly a sytě zelenými listy s výraznou bílou střední žilkou. Ozdobnice ve větším začíná růst až v květnu, zato ale vydrží až do jara. Na podzim se zbarvuje do žluta a kvete jen zřídka, obvykle v říjnu. A je to právě ten typ trávy, který svou mohutností dokáže skvěle zahrát roli zahradního solitéru.

Okrasné traviny budou zahradu zdobit téměř celý rok
Autor: Hornbach
Okrasné traviny budou zahradu zdobit téměř celý rok.

Dalšími populárními druhy okrasných travin jsou například ostřice Grayova (Carex grayi), třtina ostrokvětá (Calamagrostis x acutiflora), kavyl péřovitý (Stipa tenuissima), smělek sivý (Koeleria glauca), kavyl obrovský (Stipa gigantea) a mnoho dalších.

Kde poradí, co na zahradu?

Existuje nespočet publikací, které vám pomohou s výběrem vhodných okrasných travin pro vaši zahradu. Pokud se hned nechcete obracet na chytrou knížku, můžete dát také na doporučení známých, kteří už své zahradní plochy v minulosti okrasnými travinami zkrášlili. Dobrou radu vám bezpochyby poskytnou také prodejci okrasných dřevin a zahradní architektury nebo některý z hobbymarketů, který se na prodej okrasných travin specializuje.

Fotogalerie
4 fotografie