Skalka je onou příslovečnou „třešničkou na dortu“ každé zahrady. Většina skalniček má svůj domov na horách, snáší proto dobře sucho a chladno. Zahubit by je ale mohly holomrazy a hlavně přílišné vlhko.

Listí může skalničky rychle zahubit

Jedním z největších omylů, kterého se hlavně začínající skalničkáři dopouštějí, je domněnka, že nejlépe skalničky ochrání listí. To je ale naopak může zahubit! Hlavně ty stálozelené potřebují i přes zimu světlo. V tlejícím listí se nVÍC skvěle daří mikroorganizmům, houbám a dalším škůdcům, kvůli kterým skalnička uhnije.

Pokrývka z listí skalce škodí! Pečlivě ho proto posbírejte.
Autor: Chaty a chalupy
Pokrývka z listí skalce škodí! Pečlivě ho proto posbírejte.

Abyste na jaře nebyli nemile překvapeni, pravidelně listí ze skalky vyhrabujte malými hrabičkami, nebo ho sbírejte ručně. A to až do doby, než na zahradě opadá všechno listí. Pokud nemáte možnost sbírat listí každodenně, můžete skalničky ochránit košíčky z drátu, bambusu nebo proutí.

Neutrácejte za viagru, vyroste vám na skalce! A působí i na ženy…

Neutrácejte za viagru, vyroste vám na skalce! A působí i na ženy…

Pro její prý až zázračné stimulační účinky se jí také říká „zlatý kořen“.  A směle konkuruje proslulému ženšenu. Na rozdíl od něj však tuto rostlinu…celý článek

Ne všem skalničkám sníh prospívá, udělejte jim skleníček

Nejpřirozenější ochranou skalky je v zimním období peřina z napadaného sněhu. Některé choulostivější skalničky (např. lewisie) je ale třeba chránit i před ním. Zkušení zahradníci radí přikrýt je tabulkou skla, podepřenou kamínky nebo tyčkami.

Skalničky s chlupatými a stříbřitými listy jsou háklivé na kombinaci zimy a vlhka. Jde o suchomilné druhy, kterým pomůže, když jim pod listí dáte cca 3 cm vrstvu štěrku. Ten zabrání kontaktu rostliny s vlhkou zemí. Pomůže také zakrytí skalniček chvojím. Stačí smrkové, ale lepší jsou větvičky jedlové, kterým opadá jehličí mnohem později.

Fotogalerie
2 fotografie