Ve světě se tomuto nedovolenému zahradničení říká guerilla gardening. Na počátku hnutí, které si získalo příznivce na celém světě, byla umělkyně Liz Christy,  která v roce 1973 založila s přáteli první zahrádku na Manhattanu v New Yorku.

Video
Video se připravuje ...

Partyzánský zahradník je člověk, kterému není lhostejné, jak vypadá jeho okolí. /Youtube/

Partyzáni bojují s šedí ulic i v Česku

Stejně jako partyzáni „bojují“ tito nelegální zahradníci osamocení nebo v malých skupinkách. Často se znají jenom přes internet. Někteří zahradničí v ulicích proto, že chtějí upozornit na liknavost místních samospráv v péči o městskou zeleň. Jiní to dělají jen tak pro radost sobě i ostatním.

Zahrádka přímo na ulici možná porušuje zákony, je ale určitě hezčí, než smetiště, které tu původně bylo.
Autor: Guerrilla gardening Prague
Zahrádka přímo na ulici možná porušuje zákony, je ale určitě hezčí, než smetiště, které tu původně bylo.

Své partyzánské buňky mají guerilloví zahradníci i v Česku. Ta pražská patří k nejpočetnějším na světě, má už přes tisícovku členů. S útoky na městkou šeď se ale můžete setkat například i v Brně a dalších městech. „Guerilla gardening je osazování veřejného prostoru živými rostlinami a jediné kritérium je, aby prostor byl lepší než před tím,“ říká na stránkach webu Kulturní pecka.cz  Jiří Šebesta. Ten  je jedním z mála partyzánských zahrádkářů, který je ochotný vystoupit pod vlastním jménem.

Neutrácejte za viagru, vyroste vám na skalce! A působí i na ženy…

Neutrácejte za viagru, vyroste vám na skalce! A působí i na ženy…

Pro její prý až zázračné stimulační účinky se jí také říká „zlatý kořen“.  A směle konkuruje proslulému ženšenu. Na rozdíl od něj však tuto rostlinu…celý článek

'Kriminálník' konopí: Je to jed, nebo lék?

'Kriminálník' konopí: Je to jed, nebo lék?

„Více než rok jsem chodil u nás na kožní oddělení s ekzémem na chodidle,“ píše čtenář Blesk.cz Václav Frejka z Brna. „Když nezabrala modrá mastička,…celý článek

Zaslouží si zahradničtí partyzáni trest, nebo pochvalu?

Pamětníci si možná s úsměvem vzpomenou, že kdysi byla péče o veřejnou zeleň v rámci socialistických akcí „Z“ téměř povinná. Jenže dnes má každá píď země svého majitele. Co myslíte, má se o zeleň a květiny starat  výhradně ten, komu pozemek patří? A měli by se ti, kteří se snaží oživit ulice a sídliště na své triko bez ohledu na územní plány a cizí majetek, potrestat? Nebo jim naopak fandíte? Své názory pište v diskuzi pod článkem.

A pokud se chcete pochlubit svou vlastní "nelegální" zahrádkou, kterou jste zkrášlili šedivou ulici nebo okolí svého paneláku, neváhejte! Pošlete (i anonymně) její fotky s krátkým popisem na hobby@blesk.cz. Ty nejhezčí zveřejníme!
Fotogalerie
3 fotografie

Zdroj: Kuturnipecka.cz, Ekolist.cz, Guerilla gardening Prague