V současném sortimentu osiv najdete pro minizahrádky nejen celou škálu květin a zeleniny, ale i okrasné a užitkové keře. Šlechtí se speciálně pro malé prostory tak, aby se dobře kombinovaly, vzájemně si nekonkurovaly a dělaly radost po celou vegetaci.

Květinová minizahrádka

Všechny květiny mají jedno společné – pěstují se z výsevů. Pro rychlejší růst se vyplatí rostliny předpěstovat, u některých druhů je vhodný i přímý výsev

Ostálka Haagenova
Autor: Ludmila Dušková
Ostálka Haageova: Dorůstá do výšky 20 cm a ozdobí nádoby i okraje záhonů. Ještě v dubnu ji stihnete vyset na povrch substrátu a předpěstované rostliny vysaďte nastanoviště od konce května. Nebo vysejte semínka v dubnu a květnu přímo na záhon.

Měsíček Orange Daisy: Léčivá rostlina, u které se sbírají květy, nebude vyšší než 20 cm. Není náročná na stanoviště, snáší i sušší místa a kvete celé léto. Pěstuje se z přímého výsevu, a protože poměrně rychle roste, lze ji vysévat i koncem dubna na okraje záhonů, do skupinových výsadeb i nádob.

Třapatka Toto mix: Dorůstá do výšky 30 až 40 cm a květy jsou v několika odstínech žluté, oranžové a hnědé. Sadbu této jednoletky musíte předpěstovat. Není náročná na stanoviště a dlouho vydrží ve váze. Dík kompaktnímu růstu se uplatní na balkonech a menších záhoncích.

Kopretina Silver Princess Led
Autor: Ludmila Dušková
Kopretina Silver Princess: Kompaktní a nepoléhavá velkokvětá trvalka bude vysoká do 35 cm, hodí se na lemy záhonů, do nádob i do skalek. Vypěstujete ji ze semen, spolehlivě přezimuje, snese i horší půdní podmínky. Velké plus? Květy dlouho vydrží ve váze.

Z dalších se do malého prostoru hodí hledíky, aksamitníky, jiřinky, šrucha, slunečnice nebo plamenka.


Máte zajímavou zahradu? Nebo pěknou chalupu či chatu? Pak neváhejte a pochlubte se s ní v unikátní soutěži NEJ CHATY, CHALUPY A ZAHRADY 2011. Letos se soutěží o ceny za 144 000 korun! Do soutěže se přihlaste ZDE: 889612:gallery:true:true


Zeleninová minizahrádka

Z mnoha druhů jsme pro vás vybrali několik osvědčených odrůd:

➜ Petržel Kudrnka a Marunka: Tyto naťové petržele pěstujte z výsevů od března až do června a používejte je během celé vegetace. Přes zimu je ponechte na stanovišti, přikryté chvojím, pod kterým lze trhat čerstvou nať až do zámrazu. Na jaře znovu obrazí a sklízet můžete až do doby, kdy se začnou tvořit květní stvoly; pak je znovu vysejte.

Paprika Balkonovka
Autor: Ludmila Dušková
➜ Paprika Balkonovka: Vytváří malé kompaktní rostliny, bohatě plodící. Pěstovat se dá v květináčích a truhlících na balkonech i terasách nebo ve volné půdě. Pro malé prostory vyzkoušejte rovněž odrůdy Hamík a pálivý Pyramid.

➜ Mrkev Nectar F1: Patří mezi rané karotky, s 8 až 10 cm dlouhým kořenem. Odrůda je vhodná pro přímý konzum.

➜ Rajčata Venus a Aztek: Dozrávají v červené a žluté barvě, mají nízký vzrůst a hodí se do nádob. Výhoda? Vysoká násada plodů se sklizní až do mrazů bez potřeby vyvazování.

Fotogalerie
5 fotografií