Na začátku listopadu ještě zahrada stále potěší podzimními květy i barevnou paletou listí. Čím blíže k prosinci, tím rychleji se ukládá k zimnímu spánku. Na co nezapomenout, aby se na jaře probudila v plné síle?

Až do doby, než půda promrzne, je stále čas na přesazování a vysazování opadavých i stálezelených stromků a keřů
Autor: Profimedia
1. Až do doby, než půda promrzne, je stále čas na přesazování a vysazování opadavých i stálezelených stromků a keřů. Nejlevněji pořídíte prostokořenné rostliny (s „nahými“ kořeny), vyplatí se ale raději koupit kontejnerované nebo s kořenovými baly – máte větší jistotu, že se ujmou. Po výsadbě rostliny nemulčujte vyšší vrstvou organického materiálu, abyste zabránili promrznutí půdy.

Petržel je nejenom koření, ale také léčivka.
Autor: Jiří Rubeš
2. Sklízejte poslední kořenovou zeleninu, kterou uskladněte na nepromrzavém místě nejlépe do lísek s pískem. Část petržele můžete nechat na záhonech, stejně jako růžičkovou kapustu, kadeřávek nebo pórek.

3. Začátek měsíce je ideální pro výsadbu zimní cibule, česneku i jarního zelí. Do záhonků s výživnou půdou také vysejte jarní karotku, salát, kořenovou petržel i ředkvičky. Pokud záhony přikryjete bílou netkanou textilií, výrazně zvýšíte náskok při jarní sklizni.

4. Je také nejlepší čas pro výsadbu jarních okrasných cibulovin. Do konce měsíce je třeba stihnout vysázet především tulipány a narcisy. Vysadit můžete i všechny druhy lilií.

Stále odklízejte padající listí, a to především z trávníku a skalky
Autor: Blesk Hobby
5. Pravidelně uklízejte listí z trávníku, který by jinak mohl zažloutnout nebo v horším případě ho zasáhnout sněžná plíseň. Listy můžete zkompostovat, nebo využít k ochraně choulostivých rostlin. Za takovou peřinku vám budou určitě vděčné například hortenzie, ibišky, komule, zahradní fuchsie stejně jako všechny druhy růží.

6. Naposledy také sestřihněte živý plot. Nezapomeňte, že střih by měl být pozvolný, v koruně plotu užší, směrem ke kořenům se rozšiřující.

7. Okrasné trávy nestříhejte, ale svažte je, aby nevymrzla báze rostliny. Pomůže, když do jejího středu dáte třeba slámu.

Živý plot můžete doplnit i tvarovanými solitéry.
Autor: Chaty a chalupy
8. Stálezelené listnaté i jehličnaté stromky a keře před příchodem mrazů důkladně zalijte! Vodou nešetřete, musí se dostat až ke kořenům. Zahradníci doporučují 10 litrů na rostlinu, samozřejmě v závislosti na její velikosti.

9. Nádoby, do kterých jste zachytávali dešťovou vodu, ještě před prvními mrazy vyprázdněte, zamezíte tak jejich poškození. Otočte je dnem vzhůru, zapuštěné přikryjte. Okap, který vedl do nádrže, odkloňte. Je dobré si připravit štěrkový trativod, aby měla v teplejších dnech voda kam odtékat a neudělala vám ze zahrady bažinu.

10. Nachystejte si posypový materiál, aby vás nezaskočily první námrazy a náledí na přístupových cestách k domu i k zahradě. Tím ale určitě není sůl, kterou byste ublížili rostlinám! Vhodnější je písek a drobný štěrk. Připravte si také nářadí pro uklid sněhu.

Fotogalerie
6 fotografií