Nosatec lískový, zvaný též Curculio nocum, je dlouhonosý brouk z čeledi nosatcovitých. Poznáte ho podle výrazného nosu, který téměř dvojnásobně převyšuje délku jeho hnědého těla.

Nosatec je nejvýznamnějším škůdcem lísek, na kterých žije. V průběhu roku dospělci poškozují lísky a mladé plody, do kterých dělají drobné dírky. Na konci jara samičky do lískových oříšků svým dlouhým nosem vykousnou malé dírky, do kterých nakladou vajíčka. Larvy uvnitř oříšků poté vyžírají semena. To že jsou ořechy osídleny škůdci mnohdy nepoznáte, protože otvor brzy zaroste.

To že váš keř byl napadnut zpravidla zjistíte na začátku listopadu, kdy larvy opouštějí lískové oříšky a padají k zemi. Pod zemí se poté zakuklí a na jaře se z nich vylíhnou noví dospělí jedinci.

Jak se bránit?

Bránit se proti nosatci je nutné v průběhu jara. První ochrana je nutná hned na začátku jara. Nosatci jsou poměrně plaší, takže po zatřesení s keřem padají k zemi.
Pokud tedy pod keř umístíme bílou plachtu nebo prostěradlo a zakymácíme lískou, nosatci popadají k zemi a vy je můžete snadno posbírat a odstranit.

Fotogalerie
3 fotografie

Poté doporučujeme použít insekticidy. Nosatci jsou proti nim poměrně odolní, ale mnoha zahrádkářům se osvědčil Decis Mega nebo Sumithion Super.

Na konci podzimu a v zimě doporučujeme prokypření půdy pod keři. Zničí se tak alespoň část zakuklených larev v zemi.