Vodnice je jedním z druhů zeleniny, které používaly naše babičky, potom upadly téměř v zapomění a nyní se v souvislosti s popularitou farmářských tržišť a produktů opět vracejí do našich kuchyní.

Co víte o vodnici?

Vodnici řadíme mezi brukvovité, kam mimo ni patří třeba kedluben, brokolice, květák nebo růžičková kapusta. Konzumovat můžeme jak listy, tak především bílo růžovou dužnatou bulvu. Vodnice se ze všech druhů zeleniny nejvíce podobá ředkvičce. Je bohatým zdrojem vitamínů B1 a C, draslíku, hořčíku nebo fosforu. Obsahuje také velké množství vlákniny a podoporuje srdeční činnost. Hodí se k přípravě polévek, salátů či zapékaných jídel, jíst se dá syrová i tepelně upravená.

Pěstujte ji na zahrádce i v truhlíku

Vodnici můžeme pěstovat na zahradě nebo v truhlíku. Vyséváme ji od března do dubna do dostatečně humusnaté půdy na slunné stanoviště ve sponu 20 x 30 cm. Bulvy by měly dorůst velikosti 10 - 12 cm. Vegetační doba trvá 2 - 3 měsíce.

Vyzkoušejte náš recept!

Jako příklad vynikajícího a zároveň jednoduchého jídla, které lze z vodnice připravit, přinášíme recept na zapečené kuře s bramborami a zeleninou. Na 6 porcí budeme potřebovat 3/4 kg nových brambor, 1/2 kg čerstvé zeleniny (mrkev, kedlubny, celer a vodnice), 250 ml smetany nebo šlehačky, sůl, pepř, a čarstvé bylinky - rozmarým, oragáno, tymián nebo šalvěj. Pekáč či zapékací mísu vymažeme tukem a naskládáme do ní vrstvu brambor. Na ni přijde naklepané, osolené a opepřené maso. Dále přidáme bylinky a navrch naklademe zeleninu, nakrájenou na větší špalíky. Na zvávěr vše zalijeme smetanou a ještš jedno mírně osolíme. Pekáč zakryjeme alobalem a pečeme na 180 - 200 stupňů po dobu přibližně 45 minut. Potom alobal sejmeme a dopékáme do měkka. Jako aletrnativu pro kuřecí maso můžeme použít výraznější maso krůtí. Podáváme ozdobené větvičkou čerstého koření a se sklenkou bílého vína.

Fotogalerie
3 fotografie