Čím se při výběru řídit?

Hlavním měřítkem při nákupu vertikutátoru by měla být velikost plochy, kterou chcete vertikutovat.  Vybírat můžete z elektrických nebo benzínových modelů a plocha trávníku, který plánujete vertikutovat, bude při výběru konkrétního typu rozhodující. Pokud máte menší trávník a v jeho blízkosti se nachází zdroj elektřiny, pořiďte si spíše elektrický vertikutátor. Jeho velkou výhodou je lepší skladnost a o poznání tišší chod, než u benzínového typu.

Jaké jsou výhody elektrického vertikutátoru?

Je také méně náročný na údržbu. Pokud koupíte model z kategorie výkonnějších, nemusíte mít strach, že by si neporadil s větší plochou. Jediným faktorem, který vás bude při práci limitovat, bude délka elektrického kabelu a obtížnější pohyb v případě členitějších zahrad. Jako typické zástupce této kategorie můžeme uvést například model Viking LE 540 s výkonem motoru 1600 W, šířkou záběru 38 cm a sběrným košem o objemu 60 l (cena 9 960 Kč, prodává WM Technic) nebo vertikutátor UV 32 EV o výkonu 1300 W, který má záběr 32 cm a 50litrový sběrný koš. Za cenu 5 500 ho pořídíte ve všech 55 prodejnách Mountfield.

Kdy raději zvolit benzínový motor a proč?

Pokud chcete vertikutovat bez jakýchkoliv omezení, zaměřte se při výběru na benzínové vertikutátory. Ty jsou díky silným čtyřtaktním motorům a velkému záběru velmi výkonné, a proto je práce s nimi podstatně rychlejší než s elektrickými stroji. Nebudete také muset řešit jejich omezený dosah a složitější pohyb v členitých zahradách, kde byste se s kabelem museli proplétat mezi keři nebo záhony květin. Jedinou nevýhodou ve srovnání s elektrickými modely je o něco náročnější údržba benzinového motoru. K nejpopulárnějším a zároveň neprodávanějším vertikutátorům na českém trhu této kategorie patří Wolf Garten 35 B s motorem Honda o výkonu 4 koní, záběrem 35 cm a 60litrovým košem. Ten vyjde na 12 200 Kč a prodává ho opět Mountfield. Dále můžeme uvést například model Hecht S 390 H se stejným motorem, záběrem 38 cm, plynulým nastavením hloubky vertikutace a košem o objemu 45 litrů. Nabízí ho Werco, a to za cenu 13 990 Kč. Na trhu je k dispozici např. i vertikutátor Viking LB 540 s pohonnou jednotkou Briggs & Stratton o výkonu 3,2 HP, záběrem 38 cm a 6 hloubkami vertikutace. Za 14 990 korun ho pořídíte např. na webu e-les.cz.

Vhodná doba pro nákup je právě nyní!

Pokud chcete pro váš trávník to nejlepší, s nákupem vertikutátoru neváhejte. A pokud si nejste jisti, který model je pro vás tím pravým, nebojte se požádat o radu odborníky – ideálně u specializovaného obchodu na zahradní techniku nebo případně i v hobby marketu.

Fotogalerie
5 fotografií