Jakou travní směs je vhodné koupit, ať už na dosetí nebo založení nového trávníku?

Výběr kvalitní travní směsi je základ pro krásný a odolný trávník. Vždy se proto vyplatí vybírat z prémiových řad osvědčených osiv. Ty vynikají rychlou klíčivostí, čistotou semen, vysokou regenerační schopností a odolností. Takový trávník bude hustý a sytě zelený. Prémiové německé travní směsi (např. značka WOLF Garten) splňují ta nejpřísnější kritéria a při běžné péči garantují špičkový výsledek.

Jaké druhy travních směsí existuji?

Trh je pestrý. K dostání jsou travní směsi jak pro sportoviště a aktivně využívané zahrady, tak směsi do okrasných zahrad a parků, které zároveň vykazují vynikající odolnost vůči zátěži. Dále  je možné pořídit speciální travní směsi do náročných podmínek, tedy do stínu nebo na přímé slunce. Záleží jen na vás, které travní osivo zvolíte. Vždy však pamatujte na kvalitu a vsaďte na osvědčené dodavatele s dobrými referencemi.

Čím to je, že kvalitní a špičkové řady travních osiv rychleji klíčí?

Je to dáno čistotou použitých odrůd, které samy o sobě garantují vysokou klíčivost, která je přesně měřitelná. Některé travní směsi jsou navíc ošetřeny speciální technologií, která je založena na kombinaci extraktů z mořských řas a enzymů, čímž je urychlena doba klíčení cca na 1 týden.

Mají špičkové travní směsi i další výhody?

Ano. Některé druhy osiv rostou více do šířky než do výšky a díky tomu je trávník velmi hustý, vytlačuje mechy a plevele a zároveň vzniká výrazně méně odpadu při sečení. Další jsou ošetřeny bakterií Pseudomonas proradix, díky které je nově vznikající trávník chráněný proti houbovým chorobám a to již od rané fáze klíčení kdy je nejnáchylnější. Kromě toho tato bakterie přispívá ke zvýšené tvorbě kořenů a zlepšuje příjem živin.

Co následuje po osetí?

V prvních týdnech po zasetí nesmí semena vyschnout, jinak nevyklíčí a jsou trvale znehodnocena. Proto je nezbytné dodržet zejména v tomto období důkladnou zálivku. Pro růst trávníku a jeho zesílení je na jaře nezbytné hnojit. Hnojivo by mělo obsahovat všechny potřebné živiny jako je draslík, fosfor a na jaře hlavně dusík. Právě tento prvek je základní živinou trávníku. Díky dusíku trávník rychleji regeneruje a roste. Všechny tyto potřebné látky ve vyváženém poměru obsahují i česká trávníková hnojiva. I zde se však vyplatí vybírat u renomovaných dodavatelů s dlouhou tradicí.

Fotogalerie
6 fotografií