Počasí se konečně umoudřilo a jaro si na poslední chvíli řeklo, že se v našich podnebných končinách přeci jen zastaví. A protože to mimo jiné znamená, že už začala růst tráva, přinášíme vám sérii článků, které by vám měly pomoci při výběru vhodné sekačky. První na řadě jsou elektrické rotační sekačky. 

Běžně se dočtete, že elektrické sekačky patří na malé rovinaté pozemky. S tím lze samozřejmě souhlasit, ale vždy to tak být nemusí. Konstrukce některých modelů totiž umožňuje práci i na větších plochách s komplikovanějším terénem. Kupříkladu sekačka MTF EL 4800 PDBW je vybavena vlastním pohonem, ocelovým šasi, velkými koly a výkonným elektromotorem. S takovouto výbavou může jediné omezení v práci na větším pozemku představovat nutnost připojení do elektrické sítě.   

„Výhodou modelů poháněných elektromotorem je tichý chod, nízká hmotnost, minimální provozní náklady a nároky na údržbu,“ popisuje hlavní devízy elektrických sekaček Tomáš Boukal, odborník na sekací techniku ze společnosti Mountfield.

Hlavní výhody elektromotoru

 Na trhu najdete i několik technologických „zajímavostí“ jako například Blue Power 37 E od Wolf Gartenu, jehož DC kolektorový elektromotor dokáže ušetřit až 50 % elektrické energie. Tato sekačka má příkon 650 W, ale její výkon odpovídá 1 400 W. K dalším přednostem patří výborné výsledky při sečení, sběru a mulčování, které dosahuje zásluhou zdvojeného nože.

Vyberte si tu nejhezčí!

Minulostí jsou doby, kdy „elektriky“ vypadaly jedna jako druhá. Trendy posledních let ukazují, že se výrobci nesnaží odlišit „pouze“ technickými parametry, ale také designem a ergonomií. Dnes už prostě lze vybrat konkrétní sekačku podle toho, zda dobře padne do ruky anebo jednoduše zda se vám líbí. 

Fotogalerie
3 fotografie