Mezi nejpozoruhodnější rostliny, pěstované na našich zahradácha a skalkách, patří bezpochyby levízie. Tato květina, původem ze severoamerických skalistých hor, vytváří přízemní růžice tmavě zelených, amsitých listý, a v některých ohledech se tak podobá například netřeskům. Oproti nim však vytváří bohatá, jasně růžová nebo bílá  květenství.

Pozor - nesnáší vlhkost!

Idealním stanovistěm pro levízii jsou maximálně slunná, suchá místa, na nichž se rozhodně nezadržuje vlhkost. Ta totiž zpusobuje hnilobu, která je hlavním nepřítelem levízií v našich zeměpisných šířkách.

Pro hnojení levíziií je nejlepší suchá chlévská mrva, kterou obkládáme růžice. Pokud se nám podaří sehnat toto hnojivo, žádné chemické přípravky nejsou třeba.

Levízie miluje suchou, kamenitou půdu.
Autor: Profimedia.cz
Vypěstujte si vlastní rostlinu

Levízie se nejčastěji množí pomocí semen. Zaznamenáme - li v okolí rostliny malé semenáčky, přesadíme je do písčitého substrátu a příkryjeme skleněnou tabulí, která je bude chránit před chladem a především jim za slunných dnů vytvoří dostatečně teplé prostředí. V momentě, kdy rostlinky dostatečně zesílí, můžeme je přesouvat na finální stanoviště. Pozor, dospělá levízie má velmi dlouhý, silný kořen, na kterém je stoprocentně závislá. Přesazování dospělých jedinců se proto doporučuje jen v nejnutnějších případech a vždy bychom při něm měli postupovat nanejvýš opatrně.

Levízie patří k rostlinám, které jsou velmi citlivé na vytvoření dokonalých podmínek. Pokud se nám to podaří, můžeme se každé jaro těšit z jejích krásným květům, ketré se řadí mezi nejcennější pěstitelské triumfy.

Fotogalerie
2 fotografie