Potřebujete
2 kostky tvrdého tvarohu (po 250 g)
1,5 l vody
65 g jemně mleté soli
Balkánský sýr je výborný do salátů.
Autor: Shutterstock.com
Postup
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/syr-balkansky-syr-salat-zelenina/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/1985942.jpg?v=0&st=KsJNe7a_nEZYSvZGz4VxLGWyBGpLj6LeAypKfCW04o0&ts=1600812000&e=0)
Vodu svaříme se solí a nálev necháme zcela vychladnout. Kostky tvarohu necháme okapat na sítku, pak je vložíme do větší plastové uzavíratelné nádoby a zalijeme solným roztokem. Misku uzavřeme a dáme na 4 dny odležet do lednice. Pravidelně kontrolujeme. Balkánský sýr můžeme použít do salátu, případně ho rozkrájet na kostičky a obalit je například v čerstvých nasekaných bylinkách, mleté paprice a podobně. Kostičky sýra lze také naložit do olivového oleje s bylinkami a chilli papričkou a podávat jako chuťovku k pivu nebo vínu.