Nebezpečně přibývá počet jedinců infikovaných encefalitidou, samička klíštěte totiž klade běžně až 3 000 vajíček. Nejhorší u téhle nemoci je, že postižený nemusí dlouho nic vědět. Inkubační doba je několik dní i týdnů a z počátku se projevuje jako běžná chřipka. K příznakům počátečního stadia patří vysoké teploty, bolesti kloubů nebo závratě. Neléčená encefalitida mezitím napadá nervový systém, a to přináší závažnější komplikace.

Jak se jim vyhnout

Při pobytu v přírodě se můžete klíšťatům bránit. Vybírejte si kalhoty z hladké, světlé látky, na které lezoucího agresora snadno odhalíte. Dobrou službu udělají nejrůznější repelenty, které se jednoduše nanesou na kůži i na oblečení a vydrží účinkovat i několik hodin.

Pečlivě se prohlédněte

„Po návratu domů z přírody si pečlivě prohlédněte celé tělo, jestli nedošlo k přichycení klíštěte. Nejčastěji se paraziti uvelebují v podkolenních jamkách, tříslech, podpaží, za ušima a u dětí na hlavě. Mohou se však zachytit kdekoliv, včetně intimních míst. Obdobnou prohlídku je třeba provést i následující ráno, protože klíště se může po těle napadeného pohybovat delší dobu (několik hodin), než se definitivně zahryzne,“ říká Zdeňka Kulhánková z Prozdravi.cz. Ve slinách klíštěte jsou navíc obsaženy látky brzdící zánětlivou reakci, které vstřikuje při sání krve napadenému, takže svědění vyvolané přisátím, které oběť na „upíra“ upozorní, se dostavuje až po řadě hodin.

Rychle pryč

Čím dříve se parazit odstraní, tím menší je riziko nákazy. Se způsobem, jak ho správně vyjmout, je spojena řada mýtů, špatné metody však mohou riziko ještě zvýšit. Zapomeňte a to, že se klíště vytáčí v jakémkoli směru. Když ho chytíte, hrozí vytlačení infekce. Stejně tak není vhodné jej zakapávat mýdlem ani olejem a čekat, až odpadne samo. Zbytečně si tak prodlužujete čas, kdy se může dostat infekce do těla.

Vyháčkujte ho

Nejjednodušší je vzít na pomoc háček na klíšťata. Pomůže lidem i zvířatům. Velký háček je pro klíšťata velká a střední, menší háček pro malá a velmi malá. Důležité je, že při odstraňování nedochází k uvíznutí hlavičky, ani ke stlačení a prasknutí nasátého klíštěte. To výrazně omezuje přenos zárodků lymské boreliózy, babeziózy a dalších možných infekcí. Stejnou službu udělají i kleštičky nebo speciální karta, které koupíte v lékárně.

Jak odstranit přisáté klíště

Klíště podeberte kleštičkami, kartou nebo háčkem těsně u kůže a kývavými pohyby ho pomalu vyviklejte, až ho vyndáte.

Místo postříkejte dezinfekčním prostředkem.

Když chcete mít jistotu, jestli klíště je nebo není infikované, odešlete ho do laboratoře na vyšetření.