Trvalky jsou rostliny, které se dožívají několika let. Jsou oblíbené nejen pro dlouhověkost, ale i pro nenáročnou péči. Pocházejí z horských plání, suťových lesů, prérií, stepí a břehů a mají zcela rozdílné nároky na světlo i vlhkost. Podle toho se dělí do několika základních skupin. Když si dobře vyberete a dáte je na správné místo, budou vám trvalky na záhonech dělat radost několik let. Poradíme vám, kam se která hodí.

Pro slunná místa

Kdo má to štěstí, že mu na zahradu svítí slunce celý den, může si vybírat rostliny pro slunné stanoviště a ty mu tam budou bohatě kvést. Pozor si je třeba dát jen na vlhkost, protože některé mají raději víc vody a jiné jsou suchomilné. Patří k nim pivoňky, floxy, astry, denivky.

Na svazích se místo trávy bude skvěle vyjímat barvínek.
Autor: Shutterstock.com
Stínomilné

Ne každý má zahradu situovanou tak, jak by si přál, slunce má spíš pomálu. Ale i na taková místa se najdou květiny, kterým svědčí polostín nebo stín. Pro nejtmavější kouty zahrady se hodí oměj, čechravy, geránie, bohyška, poměnkovec. A kdo nemusí květiny, může si zasadit traviny, jako je třeba ostřice a rákosík nebo kapradiny.

Do vlhka

Protéká vám přes pozemek potok, nebo tam máte jezírko? Ani tak vám nic nebrání udělat si na zahradě romantický koutek plný rostlin. Stačí mít takové, kterým podobné podmínky dělají dobře. Tam, kde je bahno, vypadají a skvěle prosperují blatouchy, přesličky a vlhkomilné kosatce. Do mělké vody dokonale zapadnou puškvorce, některé pryskyřníky stolístky, vlhkomilné ostřice a samozřejmě lekníny.

Půdokryvné

Nemáte dost síly a trpělivosti hrát si s trávníkem tak, aby vypadal dokonale? Proč tomu taky věnovat tolik času a práce, když si místo trávy můžete na zahradě vysadit půdokryvné trvalky. Patří mezi ně druhy vitální, které se rychle rozrůstají a dobře odnožují. Další důležitou vlastností je konkurenceschopnost, což znamená, že dokážou potlačit růst jiných rostlin, především plevelů. Ale to neznamená, že půda, na kterou je vysazujeme, nemusí být dokonale zbavená plevele. Další pomocníkem pak je mulč, která růst nežádoucích rostlin výrazně brzdí. Oblíbené do polostínu jsou kontryhel, barvínek, mochnička a bohyšky. Na slunce pak rozchodník a třeba šanta.