Na živý plot jsou nejlepší stálezelené rostliny, které se dobře udržují střihem, jako jsou například tis, buxus nebo túje. Při výsadbě se držte doporučených rozestupů, jen tak se vám rostliny rozrostou na neprůhlednou stěnu. Skvělým maskováním jsou také okrasné kvetoucí keře. Třeba takové jako rododendron, muchovec, štědřenec, ruj vlasatá. Při jejich plánování je třeba dobře počítat, protože potřebují kolem sebe dostatek místa a měl by být i odstup od plotu sousedů. Aby byl krásný, je nutné mu věnovat náležitou péči v podobě stříhání. Běžný živý plot vyroste za rok totiž i o několik desítek centimetrů. Správným stříháním podporujete také jeho správnou hustotu. Když uděláte chybu, můžete si ho zničit.

Akumulátorové nůžky STIHL HSA 25 se hodí se pro úpravu okrasných keřů, malých travnatých míst, například ve skalkách i zarovnávání okrajů větších travnatých ploch. Stihl, 3490 Kč
Autor: archiv firem
1. Stříhejte včas

Podle typu dřeviny lze ploty upravovat až třikrát ročně, jehličnany stačí přitom obvykle stříhat jen jednou za rok. Obecně platí, že střih je vhodné provádět na přelomu června a července, kdy končí jarní růst. Další stříhání by mělo být během srpna, aby se keře a stromky stihly připravit na zimu. O tom, jak hluboký by měl řez být, rozhoduje především bujnost růstu plotu.

2. Musíte mít správný nástroj

Kritériem pro výběr správných nástrojů je charakter vašeho živého plotu. Pokud máte malý plot, stačí vám na jeho úpravy klasický plotostřih, takzvané plotové nůžky. V případě velmi vysokého nebo obtížně přístupného plotu se již vyplatí pořídit si teleskopický přístroj. Ten se používá hlavně ke stříhání živých plotů ve výškách, protože nabízí dlouhý dosah až tři metry. Obejdete se tak bez žebříku a pohodlně stříháte ze země.

3. S krátkou lištou plot neostříháte

Na široký plot se hodí plotostřih s dlouhou stříhací lištou. Obecně platí, že čím delší lišta, tím rovnější bude střih a práce bude rychleji hotová, takže s ní budete lépe udržovat větší plochy. Když chcete tvarovat solitérní keříky, vyplatí se pořídit si stroj s krátkou tvarovací lištou. Na výběr máte stroje s elektrickým, benzinovým nebo aku pohonem. Elektrické stačí pro malou zahrádku. K častějšímu stříhání velkých ploch živých plotů je ideální zvolit benzinový stroj. Má velmi výkonné motory a poradí si i s větvičkami o tloušťce 3,5 centimetru. Tiché jak myšky jsou stroje s akumulátorovým pohonem, které bez přívodní šňůry nabízejí stejnou svobodu jako stroje na benzín a dají se použít prakticky všude. Navíc jsou lehké. Při porovnávání jednotlivých typů myslete i na to, zda se vám pohodlně drží, je dobře vyvážený a s ergonomickou rukojetí a jestli na vás není příliš těžký.

4. Na silné větve jděte s mechanikou

Pro střih, případně řez silných přerostlých větví se používají mechanické nůžky na větve nebo ruční zahradní pilky. Pro zkracování jednotlivých větví živého plotu, případně pro sestřih několika rostlin, lze použít mechanické nůžky na živý plot.

5. Vše musí být ostré

Než se do stříhání pustíte, zkontrolujte, zda jsou všechny vaše nástroje čisté a hlavně nabroušené. S tupými nůžkami po střihu zůstanou roztřepené konečky. Řezné rány se pak podstatně hůř hojí. Rostlinu to stojí více sil a hlavně jsou vstupní bránou pro infekce a choroby.