Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Skalničky pro začátečníky: Jakých chyb se vyvarovat při budování skalky?

/
  • Skalka musí být dokonale zbavená plevele.
    Skalka musí být dokonale zbavená plevele. (Shutterstock.com)
    7. dubna 2016 ● 06:00

    Kdo dělá něco poprvé, musí vědět dvě základní věci: co má přesně dělat a čeho je třeba se pokud možno vyvarovat. Tady jsou přehled nejčastějších začátečnických chyb a také jednoduchý nákupní manuál pro úplné laiky, kteří se rozhodli si rostliny a příslušenství hned o víkendu pořídit.

  • 1.

    Chyba číslo 1: Skalka jako halda kamenů

    Rozchodník prudký
    Autor: Shutterstock.com

    Vzít si od souseda kameny z rozebrané skalky a nasypat je na vybraný kus zahrady – to není ideální postup, byť je občas na zahradách vidět. Někdy si jejich majitelé na skalku vrší i úlovky z letních přímořských dovolených. Ani to nemůže fungovat. Třetím extrémem je postup hodný obsedantního televizního detektiva Monka, který musí mít ve všem pořádek. Kameny jsou pravidelně naskládány tak, že vypadají spíš jako dlažba než skalka. Je třeba dodržet pravidlo, že kameny se většinou dávají naležato, a to od největších vespodu po menší na nich. Výjimkou jsou snad jen vrstevnaté skalky, ale ty jsou jen na malé ploše nebo v nádobě. Návod najdete na dalších stránkách.

  • 2.

    Chyba číslo 2: Směs hornin

    Zvonek dalmatský
    Autor: Shutterstock.com

    Porušit pravidlo, že je dobré zbudovat skalku jen z jednoho druhu horniny obvyklého v okolí, se nevyplácí. A nejde jen o to, že skalka bude pak na zahradě vypadat nepřirozeně. Neblahý vliv to má také na skalničky. Ty se k sobě sesazují nejen podle nároků na světlo a stín, ale důležité je pro ně i podloží.

    Zajímá vás, jak zapustit kameny? Které skalničky se hodí pro úplné začátečníky. Nejen tyto, ale i další informace pro zkušenější majitele skalky si můžete přečíst v aktuálním čísle Blesk Hobby. Čeká vás rozhovor s Václavem Postráneckým nebo třeba recepty ze zdravých bylinek.

    ...
    Autor: red

Témata

hobby zahrada skalka

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy