Dříve jsme znali pergoly jen ze zámeckých zahrad, kde tyto konstrukce, porostlé popínavými růžemi nebo vinnou révou vytvářely příjemný stín nad chodníky a souvislými plochami. Dnes už je ovšem chápeme především jako atraktivní doplněk našich vlastních zahrad.
Nejčastěji používaným a také nejpřirozenějším materiálem je dřevo. Samotná stavba takovéto pergoly je poměrně jednoduchá. Jak na to?

Stavba pergoly krok za krokem

1) Nejprve si určete místo, kde budete pergolu budovat. Měla by stát na rovné ploše, ať už u domu nebo ve stinném koutě zahrady.

2) Načrtněte si jednoduchý plán, který vám napoví, kolik materiálu budete potřebovat. Pokud se pod pergolou chystáte stolovat ve čtyřech, měly by být její rozměry nejméně 4x5 metrů. Nezapomeňte ovšem počítat také s místem pro další doplňky, jako je třeba gril nebo servírovací stolek. Výška pergoly je obvykle 2 – 2,5 metru.

3) Pomocí provázku a kolíků si vyměřte půdorys pergoly a určete, kde budou stát nosné sloupky konstrukce. Ty mohou být buď z dřevěných hranolů (nejobvyklejší rozměr je 12x12 až 15x15 centimetrů), z cihel, kovových trubek nebo z tesaného kamene. Vzdálenost nosných sloupků by měla být 2,5 až 3 metry od sebe. Rozvažte, zda necháte jednu stěnu konstrukce zcela otevřenou nebo v ní vytvoříte něco na způsob vchodových dveří.

4) Na místech, kde budou sloupky stát, vyhlubte cca 50 cm hluboké základové jámy o šířce 25 – 35 cm a napěchujte do nich beton. V případě, že chcete použít sloupky dřevěné, nezapomeňte do betonu zapustit dvojici plochých želez, ke kterým trámky ukotvíte. Vždy nosné sloupy oddělte od základu hydroizolační vrstvou.

Fotogalerie
7 fotografií

5) Nosnou konstrukci spojte nahoře vodorovnými trámy, ve výšce 40-60 cm nad zemí ji zpevněte hranoly, širokými 6-8 cm.

6) Na „střechu“ se používají obvykle fošny s obdélníkovým průřezem, které rozmístíte ve vzdálenosti 20- 30 cm od sebe.

7) Pak zbývá opatřit konstrukci ještě pergolovými mřížemi. Na ně použijete běžné laťovky. Velikost polí mříže zvolíte podle toho, jestli chcete jen vytvořit pohledovou stěnu, nebo necháte pergolu obrůst popínavými rostlinami. V prvním případě zvolte velikost polí 15-25 cm, v druhém případě větší, tedy 30-45 cm.

8) Celou dřevěnou konstrukci namořte do přírodního odstínu (nepoužívejte křiklavé pestré barvy, ani bílá se už nenosí!) a nezapomeňte ji natřít protipožárním nátěrem.

9) Důležitou součástí pergoly je podlaha. Nejčastěji se používá dlažba, daleko atraktivněji však působí podlaha dřevěná. V takovém případě ovšem nezapomeňte na štěrkovou drenáž, která bude odvádět vodu.

10) Pokud necháte pergolu obrůst popínavými rostlinami, stane se místem skutečně intimního posezení s rodinou či přáteli a navíc zcela zapadne do zahrady. Jaké druhy zvolit. Oblíbenými druhy jsou například plamének  (klematis), trubač, zimolez , hortenzie nebo jasmín. Ale můžete ji nechat zarůst i cizokrajným kiwi. Zvláštní půvab své pergole dodáte, pokud kolem ní vysadíte vinnou révu. Nejenom, že stačí natáhnout ruku a utrhnout si chutný hrozen, zvláště na podzim pak upoutá její barvící se listí.

A za kolik takovou zahradní pergolu pořídíte? Záleží samozřejmě na velikosti, ale u menších konstrukcí byste se měli vejít do částky 10 tisíc korun.
Pokud si na stavbu sami netroufáte, můžete vybírat z široké nabídky firem, které vám dodají pergoly buď typizované, nebo vám ji postaví na míru podle vašich požadavků. Tady se ceny různí,  u větších pergol začínají na 12 000 Kč (firma Vladeko), u staveb na zakázku počítejte s cenami od 30 tisíc korun, a pokud chcete opravdu exkluzivní pergolu, zaplatíte od 60 tisíc korun výše.