Obývák je zpravidla místností, ve které doma prožijeme nejvíce času. Scházíme se tu s rodinou i přáteli, posloucháme hudbu, sledujeme televizi, často tu i jíme. Jak docílit toho, abychom se tu cítili skutečně jako doma?

Existuje několik základních pravidel, která se vyplatí dodržet. Jistě platí především to, že se v obýváku chceme cítit příjmně a pohodlně. Prvním pravidlem je proto správný výběr barev.

Barvy musí ladit

Barvy bychom měli volit spíše tlumené, vzájemně si neodporující a vždy je vhodně doplnit přírodními materiály, které navozují pocit tepla. Snažíme se nepoužívat velké množství odlišných barev, naopak, vše by mělo smřovat k dvěma až třem tónům. Osvědčená je kombinace bílé nebo okrové barvy se dřevem, velmi důležité jsou také zelené rostliny. Interiér můžete doladit nejen nábytkem, ale také výmalbou, specializované obchody dnes nabízejí neuvěřitelnou paletu barev. 

Nábytek rozmístěte chytře

Dalším důležitým aspektem je výběr a rozmístění nábytku. Nábytek musí být samozřejmě pohodlný, měl by být však i praktický - do malého bytu se například nehodí obří pohovka, do domácnosti s dětmi světlé potahy a podobně. Rozmístěte ho tak, aby v obývacím pokoji zbyl alespoň malý prostor pro volný pohyb, i tento aspekt je z psychologického hlediska důležitý. V rámci pokoje by měly být vyčleněny základní zóny - prostor pro čtení vybavený kvalitní lampou, prostor pro sledování televize s pohodlným místem k sezení, prostor pro stravování a případně také pracovní zóna s počítačem a místem pro dokumenty a literaturu. Důležitá je také zmiňovaná zóna pro volný pohyb. Nebojte se vyzkoušet různé varianty, přesouvejte nábytek z místa na místo a hledejte nejvodnější kombinaci.

Barvy nemusí být stejné, měly by však vzájemně komunikovat.
Autor: Profimedia.cz

Světlo dělá atmosféru

Velmi důležitým prvkem interiéru je osvětlení. Nejde jen o samotné světlo, ale také o vytvoření útulné a příjemné atmosféry. Centrální lustr proto nezapomeňte doplnit o menší zdroje osvětlení, například bodové lampy nebo lampu na čtení. Mějte na paměti, že velmi důležitou roli hrají vlastnosti světelného zdroje - žárovky. Úsporné zářivky mají nízkou spotřebu energie, produkují však často studené a nepříjemné světlo. Při jejich výběru proto vždy sledujte charakteristiky uvedené na obalu a pořizujte zdoje označené jako žluté světlo.

Knihovna není obyčejný kus nábytku

Nezapomeňte na knihovnu. Knihovna je sama o sobě na pohled hezká. Hřbety knih jsou pestré a barevně pokoj dotváří. Navíc knihovna svým způsobem vypovídá o povaze svého majitele. Velké množství knih ukazuje na vzdělaného člověka se zájmem o okolní svět. V knihách hledáme informaci nebo radu, mohou se také stát předmětem diskuze s přáteli a známými.

A čím to vše doplnit?

Posledním, a opět velmi důležitým, krokem při zařizování obývacího pokoje je výběr vhodných doplňků, jako jsou polštáře, prostírání nebo závěsy. S jejich pomocí můžeme interiér barevně i stylově propojit. Nezapomeňte také na předměty, k nimž máte silný vztah, ať už jsou to rodinné fotografie, keramická soška z dílny vašich dětí, nebo cukřenka po babičce. Jsou to právě takovéto předměty, které vytvářejí skutečný domov a díky kterým se u sebe v obýváku budete cítit vždy skvěle.

Fotogalerie
5 fotografií