Záclony jsou nejen krásným, ale také velmi praktickým doplňkem. Jejich barvy a vzory dokážou zútulnit a zkrášlit interiér, ale také vhodně zastíní okno proti slunci a cizím pozorovatelům. Rozhodně se do kvalitních záclon nebojte investovat, jsou prvkem, který při vám při správném výběru, vydrží i mnoho let. Sestavili jsme pár tipů, které vám pomohou s nákupem.

5 rad, jak vybrat správné záclony

1. Správný typ a barva

Nejdůležitějším momentem je správný výběr druhu a barvy záclony. Pokud vybíráte záclony do obývacích místností či kuchyní, vždy se doporučuje spíše propustnější typ záclony, který do místnosti pustí více slunečního svitu. Ideální jsou proto bílé či světle krémové barvy. Obecně krémové tóny ladíme s tmavšími závěsy (zemité odstíny hnědé, červené a okrové barvy), bílá je neutrální a hodí se téměř ke všemu. Do dětským pokojů můžete zvolit i různobarevné variace podle vkusu svých dětí.
Vzory by měly být jemné a v souladu s ostatním vybavením. Pokud máte v bytě vzorovanou sedací soupravu a koberec, pak zvolte jednoduché záclony s jemným či žádným vzorem. Jestli máte však jednobarevný nábytek i doplňky, pak se můžete i „odvázat“ a vybírat z různých vzorů. Dnes již neplatí, že se záclony hodí jen do starších domácností, existuje nesčetné množství moderních dekorů.

 

2. Na materiálu také záleží

V současnosti mezi nejoblíbenější materiály patří organza. Pravá organza se vyrábí z hedvábí, ale v českých prodejnách se spíše setkáte s umělými variantami z polyesteru, viskózy či nylonu. Organza je mírně lesklá a svojí jemnou strukturou působí velmi elegantně. Záclony z tohoto materiálu seženete v různých provedeních. Dalším oblíbeným a hlavně klasickým typem záclon jsou voály. Bavlněné a syntetické voály jsou velmi praktické díky nenáročné údržbě. Působí však obyčejně a proto se hodí do kuchyní či chodeb. Pokud máte pokoj laděný do přírodního stylu, pak oceníte batistové záclony, které se vyrábí z jemného plátna. Nevýhodou je nižší světelná propustnost.

 

3. Dlouhé nebo krátké?

Dlouhé záclony se hodí do obývacích pokojů či ložnic. Místnost krásně zútulní a dodají jí elegantní nádech. Bohužel jsou v topné sezóně dosti neekonomické. Proto doporučujeme dle topné sezóny střídat dlouhé záclony s krátkými, které budou dosahovat ke spodnímu okraji okna či radiátoru. Do kuchyní a chodeb se hodí kratší rozhrnovací záclony. Záclonoviny do poloviny oken byly díky své praktičnosti velmi módní, v dnešní době se však jedná o přežitek.

Fotogalerie
4 fotografie
 

4. Jednou změřit nestačí


Při výběru záclon je důležité věnovat dostatek času správnému změření. Vždy změřte velikost okna (potažmo výklenku, ve kterém je okno umístěno) a délku od vrchní části garnýže k zemi (popř. k radiátoru, pokud volíte kratší typ závěsů).Vždy mějte na
paměti, že aby záclony pěkně vypadaly je třeba koupit alespoň dvojnásobek šířky. Právě na řasení totiž nejlépe poznáte krásu záclonoviny. Řasení docílíte našitím řasící pásky či prostým shrnutím záclony. Vždy také přidejte cca 4 centimetry na začištění okrajů záclony. Záclony se zkracují vždy z vrchní části. Ve spodní části je totiž našité olůvko, které zajistí, že záclony budou pěkně viset.

 

5. Záclony z internetu? Raději ne!

Nikdy, opravdu nikdy nekupujte záclony či závěsy na internetu. Nemůžete si být jisti kvalitou, zbarvením a průsvitností materiálu. Ceny se zde navíc nejsou příliš výhodné. Také u úpravy záclon doporučujeme využít kvalitní švadleny, které se zkracováním a začišťováním záclon mají zkušenosti. Ačkoli to na první pohled vypadá jako snadné, pro relaxační švadlenku je to velmi těžký úkol. Navíc i drobná nepřesnost dokáže výsledný efekt naprosto zničit.