Kdoví, možná je to jen mistrovský marketingový tah proslulých vídeňských cukrářů, protože jméno Sissi tu najdete u mnoha jiných pamlsků.  Ale v každém případě patří tento klenot mezi máslovými dorty k tomu nejfajnovějšímu ve světě cukrářského řemesla a právem si zaslouží přívlastek císařský.
Chcete ho také ochutnat? Pak pro vás máme recept vpravdě historický, pocházející přímo z Vídně. Zdejší cukrářští mistři si ho předávali z generace na generaci a nyní ho můžete vyzkoušet i vy.

Známe finty mistrů cukrářů

 Již při přípravě šlehaného piškotového těsta s obsahem voňavé, jemně mleté zrnkové kávy vás udiví jeho jemná struktura. A uchovají si ji kupodivu i oba upečené kruhové pláty. Každý se přitom vyplatí po vychladnutí 1x prokrojit, pokud vám to jejich výška umožní. Buďte ovšem opatrní, protože jsou skutečně lehké jako vánek!
Stejně jako vypracovaný krém, na který najdete recept ZDE›››

Ingredience pro recept na dort císařovny Sissi:
4 vejce 200 g moučkového cukru  4 lžíce horké vody  250 g polohrubé mouky  5 lžiček jemně mleté zrnkové kávy 1 lžička kypřicího prášku do pečiva; na formu: tuk a hrubá mouka; krém: 4 vejce  150 g moučkového cukru 2 sáčky vanilkového cukru  tuzemák dle chuti  100 g jemně strouhaných vlašských ořechů  200 g másla; na dohotovení: meruňkový džem  čokoládová poleva

 Jak na to krok za krokem?

Žloutky vyšlehejte s cukrem a postupně do pěny zašlehejte vodu. Zvlášť promíchejte mouku s kávou i „prdopečem“ a směs střídavě vmíchejte s pevným sněhem z bílků do žloutkové pěny. Opatrně vymíchané těsto rozlijte do 2 forem (průměr 20 cm) vytřených tukem a vysypaných moukou a při 165 oC korpusy upečte (15 až 20 minut). Po zchladnutí každý 1x prokrojte a připravte krém podle receptu, který najdete ZDE»»»
Do třetiny krému vmíchejte strouhané ořechy, naplňte jím všechny 4 piškotové pláty a zbytkem dozdobte boky korpusu. Povrch ovšem potřete rozehřátou zavařenou, přelijte jej čoko polevou a po zchladnutí dort dozdobte zbytkem krému.

Fotogalerie
12 fotografií