Budete potřebovat pro 4 osoby

1 kachnu bez drobů
sůl, kmín
2 jablka
2 cibule
Kachnu osolte a okmínujte ze všech stran. Naplňte ji nakrájenými jablky a vložte do pekáče. Přidejte nahrubo nasekanou cibuli a kachnu podlejte trochou vody. Dejte ji péct do trouby vyhřáté na 175 °C. V průběhu pečení přelévejte výpekem.

Bílé zelí

Na oleji orestujte najemno 1 nakrájenou cibuli a 100 g na kostičky nakrájeného špeku. Přidejte zelí, osolte, okmínujte a duste doměkka. Měkké zelí zahustěte vychladlou jíškou připravenou z oleje a hladké mouky.
Na závěr doslaďte podle chuti.

Červené zelí

Na oleji orestujte 1 najemno nakrájenou cibuli a 100 g na kostičky nakrájeného špeku. Pak přidejte červené zelí a chvíli ho poduste. Přidejte 1 lžíci medu, 50 ml červeného vína a duste doměkka. Na závěr podle potřeby osolte a opepřete.

Houskový knedlík

V míse smíchejte 500 g polohrubé mouky, na kostičky nakrájenou housku a trochu vlažného mléka. Přidejte 25 g droždí, špetku soli, cukru a promíchejte. Vypracujte vláčné těsto, které nechte 40 minut kynout na teplém místě. Pak ho rozdělte na 2 části, vyválejte knedlík a vařte ho 17 minut v osolené vodě. Po vyjmutí knedlík na několika místech propíchejte.

Bramborový knedlík

Uvařte 800 g brambor. Nechte je vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte. Přidejte 1 celé vejce, 1 žloutek, 150 g hladké mouky, 100 g krupice a sůl. Vypracujte vláčné těsto a na pomoučeném vále vytvarujte 2 knedlíky. Vařte je 20 minut v osolené vodě.