Škubánky s mákem
Autor: Shutterstock.com
Budete potřebovat (pro 4 osoby)

800 g brambor
220 g hrubé mouky
1 lžíci hrubé krupice
200 g rozpuštěného sádla
 špetku soli
170 g mletého máku
200 g cukru moučka

Postup

Brambory oškrábejte, omyjte, nakrájejte na kousky a uvařte v osolené vodě téměř doměkka. Vodu z brambor částečně slejte (asi polovinu nechte v hrnci). Obrácenou vařečkou udělejte v bramborách ch několik otvorů, které zasypejte hrubou moukou a krupicí. Přikryjte poklicí a nechte na mírném ohni vařit. Pak odstavte z plotny, brambory rozšťouchejte a rozmíchejte dohladka. Z připraveného těsta vykrajujte lžící noky, namáčejte je v rozehřátém sádle a rozložte je na talíře. Posypejte mletým mákem s moučkovým cukrem polejte a rozpuštěným sádlem.

Náš tip

Kdo není na sladké, může si škubánky opéct na sádle dozlatova.