Karolína Kamberská vaří nejen před kamerou, ale i v knize. Vydala totiž stejnojmennou kuchařku. Ta obsahuje nejen recepty z televizního pořadu, ale i řadu dalších původních receptů. Je členěna do šesti kapitol, a tak zde najdete pohromadě například jídla inspirovaná kulinárním uměním první republiky v kapitole Po babičce. Ale umí vařit i narychlo, jak o tom svědčí rychlá a efektní jídla pro návštěvy v kapitole Živo v domě. Kde bere pro své kulinární pokusy inspiraci? „Mou největší inspirací jsou kuchařky – často ty staré, které jsem vyštrachala někde v antikvariátu. Poklady v nich schované přetvářím tak, aby nám chutnaly i v 21. Století,“ vysvětluje Karolína. A jak se maminka tří dětí vypořádává s televizním úspěchem? „Nikdy jsem nesnila o pořadu v televizi, pořád jsem trošku v šoku, že se to povedlo. O kuchařce jsem však snila často. A tak mám ze svého debutu ohromnou radost.“

Knihu plnou receptů s názvem Karolína, domácí kuchařka pořídíte za 399 Kč.
Autor: NOW Productions

Zkuste si také uvařit něco podle Karolíny

Uzená česnečka s celestýnskými nudlemi
Autor: Silvie Kolevová
Uzená česnečka s celestýnskými nudlemi

Suroviny

Na polévku

5 brambor
300 g uzené krkovice bez kosti a tepelně zpracované
sůl
5 kuliček celého pepře
2 bobkové listy
1 lžička sladké papriky
7 stroužků česneku
pažitka na ozdobu

Na nudle

50 g hladké mouky
100 ml mléka
1 vejce
špetka soli
2 lžíce másla

Postup

Brambory překrájejte na čtvrtiny a dejte je do hrnce, který naplníte 800 ml studené vody. Přidejte uzené vcelku a vodu nechte dojít k varu. Osolte, ale opatrně uzené už je slané… Přihoďte všechno koření (pepř, bobkový list a papriku) a vařte 15 minut.
Připravte si nudle. Na těsto smíchejte v misce mouku, mléko, vajíčko a sůl, až vznikne řídké těsto. V pánvi upečte na másle postupně 2 palačinky.
Položte je na sebe a nakrájejte z nich širší nudle.
Uzené po 15 minutách vyjměte z hrnce, nakrájejte ho na malé kostičky a vraťte do polévky. Přidejte prolisované stroužky česneku a polévku vařte ještě 2 minuty. Ochutnejte, případně osolte, přidejte nudle, ozdobte nasekanou pažitkou a můžete podávat.

Pečené kuře se slaninou a mandlemi
Autor: Silvie Kolevová
Pečené kuře se slaninou a mandlemi

Suroviny

100 g anglické slaniny
1 kuře
sůl
3 cibule
5 stroužků česneku
200 ml suchého bílého vína nebo vody
100 g vyloupaných mandlí
2 snítky rozmarýnu

Postup

Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte ji na pánvi. Omyté a osušené kuře zevnitř i zvenčí důkladně osolte – lepší než ho solí jen posypat, je sůl do kůže vmasírovat. Do kuřete vložte polovinu vyškvařené slaniny. Druhou část i s vypečeným tukem nechte na později.
Cibuli nakrájejte na silnější kolečka a vyložte jimi pekáček. Na cibuli položte kuře prsy nahoru (můžete mu svázat nohy kuchyňským provázkem) a okolo pohoďte neoloupané stroužky česneku. Kůži kuřete potřete vypečeným tukem ze slaniny a pak ho zbylou slaninou posypte. Podlijte mírně vínem nebo vodou tak, aby zalila jen cibuli, ale kuře se v ní nekoupalo.
Kuře pečte prvních 20 minut při teplotě 220 °C zakryté poklicí nebo alobalem. Pak snižte teplotu na 160 °C, přidejte mandle a rozmarýn a kuře pečte dále ještě zhruba 50 minut. Po 25 minutách odstraňte poklici, aby se udělala kůrka. Občas kuře přelévejte vypečenou šťávou, a pokud je to potřeba, podlijte ho, ale opět jen do úrovně cibule. Máte-li horkovzdušnou troubu, teploty budou o trochu nižší. Celková doba pečení je jako vždy pouze orientační, každá trouba peče trochu jinak.
Hlídejte si, aby před koncem pečení bylo v pekáčku dost šťávy k podávání, kuře na talíři nesmí být suché. Že je kuře hotové, poznáte, když ostrým nožíkem naříznete stehno ke kosti v jeho nejsilnější části. Musí vytékat jen čirá tekutina. Hotové kuře nechte ve vypnuté a trochu vyvětrané troubě ještě 10 minut dojít.

Babiččiny buchty s čokoládou
Autor: Silvie Kolevová
Babiččiny buchty s čokoládou

Suroviny

500 g hrubé mouky
30 g droždí
100 g moučkového cukru
¼ l mléka
půl lžičky soli
2 žloutky
100 g másla + 50 g na potírání
300 g hořké čokolády


Postup

Droždí smíchejte v menší misce se lžičkou cukru, rozmíchejte, až se rozpustí. Přidejte 150 g mouky, 2 dcl vlažného mléka, rozmíchejte a lehce posypejte moukou. Tento kvásek přikryjte utěrkou a nechte v teple vykynout.
Zbylou mouku v míse promíchejte se solí a zbytkem cukru, přidejte vykynutý kvásek. V kastrůlku si rozpusťte máslo, ať se vám později dobře zapracovává. Ve zbylém mléce rozmíchejte žloutky a pomalu tuto tekutou směs vmíchejte do mouky s kváskem. Pak přidejte rozpuštěné máslo (nemělo by být horké, jen teplé). Důkladně propracujte, a to rukama, kynuté těsto to má rádo a vy si zase dobře osaháte jeho strukturu. Hladké těsto posypejte moukou, zakryjte utěrkou a dejte vykynout.
Na pomoučněném vále rozválejte vykynuté těsto na placku tlustou cca centimetr a půl. Nakrájejte ji na čtverce o straně cca 10 cm. Doprostřed každého čtverce dejte na sebe položené dvě kostičky čokolády, zabalte, a skládejte je vedle sebe do máslem vymaštěného pekáče, přičemž každou potřete ze všech stran rozpuštěným máslem. Nechte je ještě čtvrt hodiny nakynout.
Upečte při 150°C dozlatova, mělo by to trvat asi 20 minut. Ještě teplé vyklopte, vychladlé oddělte od sebe, na talíři pocukrujte.