6 tipů, jak snížit spotřebu ledničky. Díky čemu ušetříte?
-
Nejen včasné odmrazení, ale i vhodné umístění spotřebu ledničky snížíChystáte se na nákup nové chladničky v super efektivní třídě? Nebo už vám nějaká taková stojí v kuchyni? Tak to si asi mnete ruce nad tím, jak pěkně šetříte. Jenže to může mít háček. Stačí ji postavit na špatné místo nebo se o ni špatně starat a i ta nejšetrnější chladnička proud žere a žere a žere. A vy pak platíte.
- 1.
Polévku nechte odstát
Aby vám chladnička dlouho vydržela a zároveň spotřebovávala méně energie, musíte se o ni dobře starat. To nespočívá jen v úklidu nebo odmrazování, důležité je také její správné umístění a to, jak se k ní chováte. Když si třeba uvaříte výborný hovězí vývar a ještě teplý skončí v lednici, aby se nezkazil, je to velká chyba. Jídlo se má dávat do lednice studené. Dáte-li ho tam teplé, pojede motor na plné obrátky, aby ho co nejrychleji dostal na teplotu okolních potravin.
Horké pokrmy tedy nechte zvolna vychladnout na pokojovou teplotu. Teprve potom je uložte do ledničky. Jídlo, které chcete zmrazit, nechte aspoň na hodinu vychladit v chladničce a až potom ho dejte do mrazničky.
- 2.
Pozor na sousedy
Zbytečnému chlazení, které jde ruku v ruce s vyššími výdaji za elektriku, zabrání i správné umístění spotřebiče ve vaší kuchyni. Co to znamená? Chladnička by rozhodně neměla stát vedle vařiče nebo sporáku. Stačí, aby se pekla husa nebo kachna, vařil nedělní oběd a elektroměr se bude točit jako zběsilý, jak se chladnička bude snažit udržet uvnitř správnou teplotu. Obdobné je to také s myčkou nebo pračkou, které se během svého provozu dokážou pořádně zahřát. Jak na to vyzrát? Jednoduše. Prostě topící spotřebič od chladničky a mrazničky oddělte kuchyňskou skříňkou.
- U prosluněných bytů je dobré předem vědět, kam dopadají paprsky, a takovému místu se při umístění chladničky vyhnout. Stejné je to i s radiátory. Kdo má rád od nohou teplo a pořídil si podlahové vytápění, měl by raději zvážit izolování chladničky od podlahy.3.
Na slunce ne
- 4.
Zavírejte dveře
Dovádí vás k šílenství, když váš partner nebo děti stojí před otevřenou chladničkou a zdlouhavě přemýšlejí, co si vzít? A právem. Všem doma vysvětlete, že dveře ledničky nebo mrazničky by neměly být otevřené moc dlouho. Teplý vzduch se pak dostává dovnitř, ohřeje to tam a výsledkem je, že se zapne kompresor. Spotřeba opět roste.
Asi nejhorší je to v případě, že se ve dveřích vzpříčí lahev limonády nebo okurka a dveře zůstanou pootevřené. Pro takový případ jsou některé moderní typy chladniček vybaveny světelným i zvukovým alarmem, který se spustí v případě pootevřených dveří.
- 5.
Než se vydáte na nákup lednice
Ilustrační foto. Uskladňovat potraviny podle našich typů vám může ušetřit penízeAutor: Profimedia.cz- Na jednoho člena domácnosti počítejte asi 50 až 70 litrů chladničky a kolem 20 litrů mrazničky.
- Kolem spotřebiče by vám mělo zbýt nejméně 5 cm za strojem a dva po každé straně, aby měl kudy proudit vzduch.
- Vestavný typ si vybírejte, když máte jistotu, že v dané kuchyňské lince bude dlouhodobě.
- Pokud plánujete stěhování, je lepší volně stojící chladnička. Majitelé garsonek nebo obytných kuchyní by si měli dobře zjistit, jak moc je lednice hlučná.
- 6.
Tři milimetry k rozmrazení
Pokud vrstva námrazy v mrazničce dosáhne tloušťky 3 až 5 mm, nastává čas odmrazování. U starších strojů to znamená vypnout motor, vystěhovat vše ven a počkat, až led povolí. Nakonec je potřeba celý vnitřní prostor důkladně umýt a vysušit. Nové typy chladniček, jako jsou například Electrolux, AEG i Zanussi mají beznámrazovou technologii Frost Free, takže ji nemusíte odmrazovat nikdy. Postarají se o to samy. Na trhu jsou i další obdobné systémy u jiných značek. Pak jsou tu nízkonámrazové typy mrazniček jako třeba AEG, které stačí odmrazovat jednou za pět let.