Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

5 triků, jak prát svetry, aby vypadaly pořád jako nové

/
  • Nezničte si oblíbené svetry jen proto, že nevíte, jak je správně vyprat.
    Nezničte si oblíbené svetry jen proto, že nevíte, jak je správně vyprat. (shutterstock.com)
    24. října 2016 ● 06:00

    Péče o svetry nemusí být náročná, ale chce to znát pár triků. Jak na to, aby  se nesrazily, nebyly plné žmolků či neztratily tvar? Smí se prát v pračce? A jak je sušit? Tady se to dozvíte. 

  • 1.

    Do pračky, nebo v ruce?

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Automatická pračka je určitě skvělý pomocník, bez kterého bychom se v dnešní době už neobešli. Dokáže šetrně vyprat téměř vše. Dokonce i svetry. Záleží však na tom, z jakého materiálu jsou. Proto, než ho do ní poprvé vložíte, prostudujte si pečlivě štítek se symboly na údržbu. A hledejte také informace o složení. Svetříky z umělých materiálů, jako je například polyamid nebo akryl, v ní vyperte s dalším prádlem bez obav. Svetry z přírodních materiálů, nejčastěji to bývá ovčí vlna, ale může to být i kašmír nebo mohér, vyžadují něžné zacházení. Raději je proto přemáchněte v ruce. Pokud je přece jen chcete dát do pračky, nezapomeňte nastavit šetrný program pro speciální materiály, jako je například vlna, nebo ruční praní s nízkou teplotou do 30 °C. Ždímejte při nejnižších otáčkách.

     

  • 2.

    Použijte správný prací prostředek

    Autor: Shutterstock.com

    Běžně používané prací prostředky se pro praní svetrů nehodí. Zvláště těch z přírodních materiálů. Jsou totiž zásadité, a to vlně nesvědčí. Pořiďte si proto speciální prostředek, který zajistí ochranu jemných a vlněných vláken. Díky němu si váš oblíbený módní kousek i po vyprání udrží původní tvar a pružnost. Na trhu je na výběr velké množství takových prostředků, ať už těch sypkých, nebo tekutých. Záleží jen na vás, které preferujete.

     

     

  • 3.

    Ruční praní je věda

    Praní
    Autor: Shutterstock.com

     

    I když je praní v ruce mnohem šetrnější než to v automatické pračce, můžete při něm udělat spoustu chyb. Tou první je, že většina lidí obvykle hodí kousky na přeprání do prázdného umyvadla nebo vany, pak na ně nasype prací prášek či gel a nakonec pustí vodu. Jenže proud vody dopadající na látku může snadno poškodit vlákna. Navíc prací prostředek, který nalijete přímo na oděv, se pak jen obtížně vyplachuje. Příště tedy nejdříve napusťte dostatečné množství vody a teprve potom přidejte doporučenou dávku pracího prostředku pro jemné tkaniny. Vodu důkladně promíchejte, aby se úplně rozpustil, a teprve pak do ní svetr vložte a zlehka na něj zatlačte, aby se úplně ponořil. Pak už ho jen jemně promačkávejte. Stejně šetrně postupujte i při máchání.

     

  • 4.

    Pozor při ždímání

    Praní
    Autor: Shutterstock.com

    Dalším momentem, kdy můžete svůj oblíbený vlněný či mohérový svetřík zničit, je ždímání. Nikdy při něm nepoužívejte násilí. Vypraný a vymáchaný mokrý svetr v žádném případě nekruťte, abyste z vláken dostaly vodu ven. Stoprocentně byste si ho zničily. Kroucením totiž poškodíte strukturu vláken a s největší pravděpodobností i zdeformujete tvar. Nejlepší způsob, jak oděv vyždímat, je vodu nejdřív vypustit a počkat, až jí vlastní vahou vyteče co nejvíce i ze svetru, pak ho oběma rukama opatrně zvedněte a jemně se ji snažte co nejvíc vymáčknout. Nakonec svetr položte naplocho na dobře savý ručník, společně je zarolujte a zbylou vodu opatrně vymačkávejte. Nakonec svetr vybalte a dejte ho dosušit.

     

  • 5.

    Nevěšte je

    Aby vyprané svetry neztratily svůj původní tvar a jejich vlákna se tíhou vody nezpřetrhala, nikdy je nevěšte na šňůru nebo sušák. Vhodné není ani věšení na ramínka někam do prostoru. Svetr se tíhou vytáhne do délky a navíc se vám konce ramínka výrazně proznačí v partii ramen. Sušte je vždy ve vodorovné poloze, podložené savým suchým ručníkem. Využít k tomu můžete třeba právě sušák na prádlo. V průběhu sušení pak oblečení občas otočte, aby prosychalo rovnoměrně. Nikdy nesušte na přímém slunci nebo u zdroje tepla.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1

Lucio1: No jak, v Perwollu to ví každé malé dítě..

(24. 10. 2016 20:08)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy