„Hrozně mě štvaly všechny ty od pejsků pomočené fasády, sokly, stromky i sloupky,“ vysvětluje prvopočátek vzniku psích pisoárů František Tomeček. „Pozoroval jsem, jak Lumík soustavně doslova přečůravá svého staršího brášku Imp Idefixa a v té chvíli mi to sepnulo,“ říká s tím, že Lumík je tak vlastně spoluautorem vynálezu psích pisoárů.

Pisoáry přitahují psí kluky jako magnet

Lumík testuje jeden z prvních psích pisoárů, který byl instalován v brněnské Líšni
Autor: nejpes
Princip vynálezu, který si František Tomeček nechal patentovat, je geniálně jednoduchý. Psí pánové mají v genech, že si značkují stejně jako jiné šelmy své teritorium. Když ucítí pach moči jiného psa, okamžitě ji přeznačkují na „tady je to moje“. Jenže přijde déšť, značky smyje a kolotoč začíná znovu, třeba na jiném místě.

„Důležité je, aby pach moči byl cítit v pisoáru trvale,“ popisuje princip psího pisoáru jeho vynálezce. Se společnicí Šárkou Fialovou proto vymysleli proděravěné plastové a dřevěné sloupky, které mají uvnitř na dně záchytnou nádržku. V ní zůstává moč, jejíž pach se stane neodolatelným magnetem pro všechny psy. A co je hlavní: Protože jinde pach necítí, značkují teritorium jenom na jednom místě.

Vynález zaujal celý svět, psali i z ostrova Bali

Oba společníci vymysleli i betonové pisoáry jako prvek městských a obecních mobiliářů. V okamžiku, kdy se na webu objevily stránky www.psizachody.cz, se strhla lavina zájmu. Pisoáry pro pejsky si objednávají nejen jejich majitelé, ale

Pisoár působí na pejsky jako magnet, nikde jinde už své teritorium neznačkují
Autor: nejpes
také lidé, kteří chtějí ochránit svůj majetek před zbytečným občuráváním, zájem mají obce a města.

Nejen v Česku – chtějí je na Slovensku, v Rakousku, Německu i dalších evropských zemích. „Ve Španělsku dokonce vznikla tento měsíc přímo pobočka, která již psí pisoáry jako standard prosazuje v síti tamních čerpacích stanic. „A nedávno nám napsali až z indonéského ostrova Bali, jestli bychom se u nich nezastavili na poradu,“ dodává jako perličku Šárka Fialová.

Fotogalerie
4 fotografie