Zakrslý králík je společenský tvor. Oblíbený je pro svoji mazlivou povahu, čistotnost a časovou nenáročnost. I menší děti se rychle naučí, jak se o králíčka správně starat.

Co budete potřebovat než si králíčka koupíte

  1. Nejdůležitější je klec, ve které bude králík trávit nejvíce času. Prvně si rozmyslete, kam klec s králíčkem doma umístíte. Není vhodné dávat králíčka do místnosti, kde spíte, protože králík je noční tvor a svým okusováním a hrabáním by vás mohl budit. Také není dobré klec umístit k topení nebo do koupelny. 
  2. Ideální rozměr klece je 100x50x50 cm, aby měl králík dostatečný prostor pro pohyb. Na dno klece je vhodné položit nějaký kobereček, aby králíčkovi nepodkluzovaly nohy. 
  3. Součástí klece by měly být jesličky na seno. Seno je pro králíka velmi důležité, takže každý den kontrolujte, jestli ho má dostatek. 
  4. Další nezbytností je miska na granule a středně velká napáječka, ve které by každý den měla být čistá voda. 
  5. Pokud váš králíček bude trávit většinu času mimo klec, pak nezapomeňte odstranit všechny jedovaté květiny z míst mu přístupných. Také zakryjte veškeré kabely, králíci mají tendenci je okusovat. 

Jak si vybrat svého králíčka

Na trhu je mnoho druhů zakrslých králíčků. Důležité je si ověřit původ, abyste si domů místo králíka zakrslého nepřinesli králíka domácího. Králíčci dorůstají do hmotnosti jednoho a půl kila. Zakrslí králíci berani jsou robustnější, může se proto stát, že jejich váha přesáhne dvě kila. Zakrslý beran proto potřebuje větší klec a více prostoru ve výběhu. 

Jak se o králíčka starat

Králík je tiché zvíře, které na první pohled nevyžaduje velkou pozornost. Opak je ale pravdou. Králíci velmi potřebují dostatek času na společné hraní, mazlení a tulení. Jedině tak bude vás králík přátelský, nebude se bát a společně strávené chvíle budou radostí pro celou rodinu. 

Fotogalerie
5 fotografií