Oranžové bobulky tohoto keře jsou navíc koncentrátem těch nejdůležitějších vitamínů, tedy A, C, D, F, K a skupiny vitamínů B. Obsahují také důležité silice, aminokyseliny, rutin, pektin, flavonoidy a spoustu dalších látek, důležitých pro naše zdraví.

Zpomaluje stárnutí, zabraňuje infarktu, pomáhá při chemoterapii

477624:gallery:true:trueČaj z listí rakytníku se pije jako prevence proti příznakům artritidy a pomáhá také při dně. Mnohem významnější je ale užívání plodů – ať čerstvých, sušených nebo zpracovaných jako kompot či sirup. Používají se jako prevence proti infekčním chorobám, zlepšují zrak, zpomalují stárnutí.

Léčivý je ale také olej ze semen. Ten se může užívat vnitřně, kdy zabraňuje vzniku žaludečních vředů, pomáhá při astmatu a používá se jako odkašlávací přípravek. Zlepšuje také noční vidění. Snižuje i úmrtnost na rakovinu a používá se pro tlumení následků chemoterapie.

Známé jsou také vysoce léčivé účinky rakytníkového oleje při vnějším používání. Velmi dobře hojí rány, vzniklé po popálení, silném ozáření, proleženinách, při akné, různých vyrážkách, suché kůži, ekzémech a kožních vředech.

Neutrácejte za viagru, vyroste vám na skalce! A působí i na ženy…

Neutrácejte za viagru, vyroste vám na skalce! A působí i na ženy…

Pro její prý až zázračné stimulační účinky se jí také říká „zlatý kořen“.  A směle konkuruje proslulému ženšenu. Na rozdíl od něj však tuto rostlinu…celý článek

Jak svou „zahradní lékárnu“ vypěstujete?

477623:gallery:true:trueRakytník řešetlákový patří mezi okrasné keře. Pamatujte ale na to, že jde o dvoudomou rostlinu. Tento okrasný keř prodávají běžně v zahradnictvích, kde také vědí, která rostlina je „samec“ a která „samice“. Sazenice vysazujte ve skupince, kde vám bude stačit jeden „samec“ pro oplození samičích květů.

Tento keř má rád slunné místo a písčitou až kamenitou půdu. Je velmi odolný, snáší i slanou půdu. Výborně se hodí také pro zpevnění svahů – má velmi bohatý kořenový systém.

Zlatočervené plody se sklízejí na podzim, nenechte je ale přezrát, protože se tak snižuje obsah léčivých látek. Bobulky můžete jíst syrové (jsou ale velmi kyselé), nebo je usušit.

Pokud nemáte zahradu, můžete si rakytník koupit i v lékárně.
Autor: terezie
Pokud nemáte zahradu nebo nechcete čekat, až vám tento okrasný keř začne plodit, máte možnost koupit si rykytník řešetlákový v dárkovém speciálu Blesk.cz na adrese:

http://www.blesk.cz/clanek/tipy-na-darky-pro-ni/143796/rakytnik-resetlakovy-100-prasek-z-plodu.html


Fotogalerie
1 fotografie