Nejlevnější variantou je topení palivovým dřívím, které si sami na zimu připravíte. Bez řetězové pily se ale neobejdete, pokud se nechcete úplně sedřít. Při pořizování tohoto zdatného pomocníka se ale určitě vyplatí spoléhat nejen na příznivou cenu, ale také na kvalitu. Vždyť jde o dlouhodobou investici, a čím kvalitnější pilu koupíte, tím déle vám vydrží věrně sloužit.

Autor: Mountfield

Kdy zvolit benzínovou řetězovou pilu?

Elektrické řetězové pily mají sice o něco tišší provoz a jsou levnější, mají však některá podstatná ALE: Jste závislí na zásuvkách, pořád za sebou musíte tahat elektrický kabel a výkon těchto pil je navíc vhodný jen pro méně náročné práce.

Chystáte-li se zpracovávat větší množství palivového dřeva (zvlášť když ho budete chtít těžit rovnou v lese) a máte-li navíc rozlehlejší zahradu, pak už se vyplatí investovat do řetězové pily s benzínovým motorem. Na trhu je jich celá řada typů, obecně platí jejich rozdělení d tří základních kategorií. 

Autor: Mountfield

Kategorie benzínových řetězových pil:

Hobby motorové pily: mají podobné uplatnění jako elektrické pily, jedná se tedy o občasné používání (vhodné pro nařezání několika prken, dřeva do krbu, apod.), vhodné k drobným pracím okolo domů, chat, chalup.

Farmářské neboli poloprofesionální motorové pily: vhodné kácení menších stromů, čištění lesa po těžbě, prořezávání stromů, pro pravidelnou přípravu paliva, apod. V této kategorii si vyberou také vlastníci drobných lesů. Uplatnění může najít také v komunální sféře.

Profesionální motorové pily: vhodné pro náročné profesionální použití. Ideální například pro mýcení dřeva, těžkou celodenní práci při těžbě dřeva, řezání, zkracování velkých kmenů, apod.

Autor: Mountfield

Co si při výběru motorové pily hlídat:

Dobrou motorovou pilu koupíte nejlépe ve specializovaném obchodě, který se zaměřuje přímo na pomocníky pro dům a zahradu. Důležitá je délka záruční doby. Někteří prodejci nabízí i 7letou záruku.

Autor: Mountfield

Co by měla kvalitní pila mít?

Dekompresní ventil (usnadňuje práci při startování, protože se snižuje komprese a tedy i síla, kterou je třeba vynaložit při startování motorové pily)

Poloautomatický sytič EASY START (usnadňuje startování motorové pily)

Primer (člověk nemusí několikanásobně tahat za startovací šňůru, aby se nasálo palivo do karburátoru, je tak usnadněno startování motorové pily)

Antivibrační systém (motorová pila vydává vibrace a díky antivibračnímu systému je sama tlumí)

Důležitá je i možnost snadného přístupu ke vzduchovému filtru (u kvalitních motorových pil odšroubujete kryt filtru bez nářadí. Proto jej může pracovník vyčistit rychle, a to vždy, kdy je potřeba. Údržba motorové pily je tak lehčí a podstatně rychlejší)

Regulace mazání (umožňuje upravit množství oleje, kterým se bude promazávat lišta motorové pily)

Odstředivé předčištění vzduchu (díky vzdušnému víru se do motoru nedostanou nečistoty, ale jen čistý vzduch)

Pokud vám pilu se všemi těmito parametry dokáže nabídnout a ještě přidá sedmiletou záruku, pak máte vyhráno. Na takovou benzínovou řetězovou pilu se budete moci vždycky spolehnout, odvede obrovský kus práce za vás a bude vám věrně sloužit řadu let.

Fotogalerie
4 fotografie