Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Namnožte si muškáty. Příští rok rozzáří vaše okna a balkony záplavou květů

/
  • Pelargónie patří k nejoblíbenějším truhlíkovým květinám.
    Pelargónie patří k nejoblíbenějším truhlíkovým květinám. (Shutterstock.com)
    9. září 2016 ● 06:00

    Celé léto zdobily nejeden parapet, balkon či lodžii. Patří vůbec k nejoblíbenějším truhlíkovým květinám. A nezáleží na tom, zda máte raději ty klasické, převislé nebo třeba stále populárnější anglické muškáty. Všechny jsou vděčné a poměrně nenáročné na péči. Určitě je proto budete chtít vysadit i příští rok. Pokud ale nechcete zbytečně utrácet za nové sazenice, můžete si oblíbené rostliny namnožit řízkováním. S naším podrobným návodem to zvládne každý.

  • 1.

    Zvolte vhodnou dobu

    Autor: Profimedia.cz

     

    Právě konec léta a začátek podzimu je pro odběr řízků nejideálnější. Rostliny jsou totiž touhle dobou silné a v té nejlepší kondici. Řízky mají navíc do konce podzimu dost času dobře zakořenit a přes zimu dostatečně narůst. Takto předpěstované sazenice pak na jaře po umístění do truhlíků rychle obrostou a brzy nakvétají.

     

  • 2.

    Není muškát jako muškát

    Autor: Profimedia.cz

     

    U odběru řízků záleží na tom, zda pěstujete pelargonie převislé, velkokvěté neboli anglické, či ty klasické páskaté, které mají na listech tmavý pruh. U těch prvně jmenovaných můžete použít jakoukoliv přiměřeně vyzrálou část stonku. Nehodí se jen ty nejmladší, měkké a nevyzrálé výhony a pak ani úplně zdřevnatělé části rostliny. U muškátů klasických a velkokvětých je pak nejlepší použít vrcholové řízky. Ty totiž budou po zakořenění okamžitě pokračovat v růstu, zatímco v případě použití stonkových řízků by sazenice musela nejdřív vytvořit nové pupeny.

     

  • 3.

    Jak na to

    Autor: profimedia.cz

     

    Řízek nikdy neodlamujte nebo nestříhejte nůžkami. Vždy ho odebírejte ostrým vydezinfikovaným nožem. Délka odebraných řízků by se měla pohybovat kolem deseti centimetrů, vrcholek by měl mít dva až tři listy. Zbylé listy odřízněte a spodek řízku těsně pod očkem mírně šikmo seřízněte. Připravené řízky hned nesázejte, nechte je v chladné místnosti několik hodin zaschnout. Pokud ale použijete práškový stimulátor, je tohle čekání zbytečné.

     

  • 4.

    Připravte si vhodný substrát

    Autor: profimedia.cz

     

    Předpřipravené řízky pak můžete zapíchat do množitelského substrátu. Ten si můžete koupit nebo sami vyrobit smícháním rašeliny a písku v poměru jedna ku jedné. Důležité je, aby byl lehký a vzdušný. Substrát stále udržujte mírně vlhký. Pozor na velkou vlhkost, ta by mohla vést k zahnívání nových kořínků. Ideální teplota pro zakořenění by se měla pohybovat okolo dvaceti stupňů Celsia.

  • 5.

    Připravené sazenice přesaďte

    Autor: profimedia.cz

     

    Asi po čtyřech až pěti týdnech by už řízky měly být dostatečně zakořeněné. Poznáte to snadno podle nových mladých lístků, které na nich vyrazí. Tehdy je čas přesadit je do květináčů o průměru kolem deseti centimetrů. Substrát tentokrát použijte těžší, plný živin. Nejvhodnější je speciální substrát pro muškáty a pelargonie, který koupíte ve většině hobymarketů. Pokud si ho chcete namíchat sami, smíchejte tři díly vyzrálého kompostu s jedním dílem rašeliny a jedním dílem písku. Na jaře už je pak jen přesadíte do truhlíků.

Přidat názor
Počet komentářů: 2

prycsnima:  V bytě moc náročné,ve vyhřívaném skleníku nebo zimní zahradě ok.

(02. 10. 2016 09:25)

jiklik: Řízkování muškátů v ČR skončilo v době, od které se v hypermarketech koncem zimy dají koupit přenosky s deseti rostlinkami a za pár kaček. Zatím co při tom domácím řízkování se půl roku otravujeme s řízkovanci, které nám zavazí na okně, většinou jsou rostliny vytáhlé a mnohdy i napadené chorobami či škůdci.

(09. 09. 2016 12:35)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy