Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak si namnožit růže, aby se jim příští léto dařilo

/
  • Při kvetení pravidelně odstraňujte usychající květy, protože zbytečně ubírají sílu nasazeným poupatům.
    Při kvetení pravidelně odstraňujte usychající květy, protože zbytečně ubírají sílu nasazeným poupatům. (shutterstock.com)
    1. srpna 2017 ● 06:00

    Je právem nazývána královnou všech květin. Keře poseté nádhernými, honosnými, ušlechtilými květy, jsou ozdobou každé zahrady. Proč si jich tedy nepořídit víc? Nemějte obavy, za nové rostliny nemusíte utrácet. Růže si totiž snadno můžete namnožit sami. Poradíme vám, jak na to.

  • 1.

    Odnože

    Růže je právem nazývána královnou všech květin.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Růže lze množit několika různými způsoby. Prvním jsou odnože. Musí jít však o druh, který odnožuje. Jedná se o nejjednodušší způsob rozmnožování, kdy dochází ke tvorbě nových rostlin automaticky, bez jakéhokoliv umělého zásahu člověka do rostliny.

     

    K tvorbě nových rostlin přispívá také jejich dobrý zdravotní stav ve spojitosti s častou, ale přiměřenou zálivkou a dostatkem živin v půdě. Jakmile nová rostlinka vyroste do výšky alespoň patnácti centimetrů, můžete ji přesadit na nové stanoviště.

     

    Máte zahradu plnou květin? Pak neutrácejte za kytice z květinářství. Krásnou, moderní a hlavně voňavou si podle našeho videa hravě uvážete sami:

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Krásná kytice z vlastní zahrady? Víme, jak na to! Adam Balažovič

  • 2.

    Hřížení

    Růže je právem nazývána královnou všech květin.
    Autor: shutterstock.com

     

    Druhým a velice jednoduchým způsobem množení růží je hřížení, metoda, kterou určitě znáte ze své zahrádky. V předjaří ohnete jeden z vytipovaných, silných výhonů do země, ale tak, aby vrchol směřoval vzhůru. Část, která bude kořenit v zemi, musí být zafixována, nejlépe pomocí kolíků. Při úspěchu můžete už příští jaro rozsazovat nové rostlinky. 

     

  • 3.

    Řízkování

    Růže je právem nazývána královnou všech květin.
    Autor: shutterstock.com

     

    Řízkováním lze rozmnožit téměř všechny druhy rostlin včetně růží. Dřevité řízky získejte z matečních, silných a zdravých růží na podzim nebo v počátku zimního období. Řízky na jaře zasaďte do země až po vrchní dva pupeny. Vždy používejte výhony s minimálně třemi až pěti pupeny, můžete je třeba přikrýt i skleněnou lahví, abyste si byli jisti, že výhonek nevymrzne. 

     

    U některých čtenářů se osvědčila metoda pěstování řízků v uříznuté PET lahvi ve skleníku. V lahvi udělejte pár děr, aby si kořeny našly cestu ven a nebyly izolovány od okolního prostředí. Po ujmutí a zakořenění tuto láhev vyjměte ze země i s rostlinou, láhev rozstřihněte a celou rostlinu přesaďte na nové stanoviště. Tato metoda má velký význam, protože zabraňuje masivnímu poškození kořenového systému. Mladé růže se pak lépe ujímají i rostou.

     

  • 4.

    Očkování

    Růže je právem nazývána královnou všech květin.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Běžným způsobem množení růží je jejich očkování na předem připravený kmínek zbavený listů. Očkování se nejčastěji provádí na tak zvaný "Pávův šípek", což je ušlechtilá podnož šípkové růže, která má dobře vyvinutý kořenový systém. 

     

    Postupujte tak, že roub nebo část kmínku, z něhož se chystáte odebrat očko, zbavíte listů. Pak s pomocí očkovacího nože vyřízněte očko zhruba jeden a půl centimetru do hloubky pod ním a opatrně jej vyjměte. Nakonec na podnoži vyřízněte očkovací okénko a kůru odchlípněte do stran. Okénko pro očkování musí být ve tvaru velkého T ve velikosti zhruba jeden a půl krát tři centimetry. Poté už zbývá vložit očko, kůru vrátit do původní polohy, omotat štěpovací páskou a zalepit štěpařským voskem. Vosk nesmí zakrýt nově naroubované očko.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy