Starý zdevastovaný mlýn, o němž jsou zmínky už z doby husitské, objevil Miroslav Jirava v roce 1960. O tři roky později už má stavení (soutěží také v kategorii NEJ chalupa) novou fasádu. Na přelomu let 1964 a 1965 Jirava potkává svou budoucí třetí ženu Sidonii. A právě s ní začíná realizovat své představy o zahradě se sochami a rybníčky.

Chátrající mlýn, pamatující husity (foto z roku 1957) přestavěl Jirava spolu s manželkou Sidonií na krásnou chalupu
Autor: Chaty a chalupy 2011
Chátrající mlýn, pamatující husity (čb foto z roku 1957) přestavěl Jirava spolu s manželkou Sidonií na krásnou chalupu.

Unikátní sochy vznikaly v mlýnici

Při příjezdu k Novému mlýnu vás uvítá jedna z mnoha plastik sochaře Jiravy
Autor: Chaty a chalupy 2011
V roce 1971, kdy nastoupila tvrdá normalizace, byl sochař vyloučen ze Svazu výtvarných umělců a nemá prakticky šanci se veřejně prezentovat.

O to víc se upjal k prostoru Nového mlýna. Vznikají první rybníčky (nakonec jich je sedm). Ateliér, ve kterém tvoří své zahradní sochy, si udělal z bývalé mlýnice.

Zároveň se Sidonií společně osazují zahradu novými stromy, tvarují břehy rybníčků, stavějí terasy z břidlice rozebraných stodol a chlívků. Pomalu tak vzniká unikátní umělecké dílo, které se v Česku jen tak nevidí.


Určitě i vy máte pěknou chalupu, chatu nebo zahradu. Neváhejte a pochlubte se s ní ostatním čtenářům Blesk.cz. Pošlete ZDE její fotky do unikátní soutěže

NEJ CHATY, CHALUPY A NEJ ZAHRADY

a soutěžte o 144 000 korun!


Chtěli jsme to vzdát, vzpomíná Sidonie

Můstek nad potůčkem
Autor: Chaty a chalupy 2011
Místní komunistické vrchnosti se ale tento „stát ve státě“, který nedaleko hradu Okoře vznikal, vůbec nelíbil. Následovala první udání, snažení manželů ustavičně řešila pořádková komise. Nechyběly ani výslechy Veřejné bezpečnosti (komunistické policie) a potom soudy.

„Jednu chvíli jsme to chtěli vzdát a jít jinam, spolu s přáteli jsme dokonce začali hledat nějaký zchátralý zámeček v jižních Čechách,“ vzpomíná Sidonie na těžká léta. Jenže zjistili, že z toho krásného údolí prostě odejít nejde…

Sochař zemřel ve mlýně v náručí své ženy

Uměleckým dílem je i zahradní posezení
Autor: Chaty a chalupy 2011
Klid nastal až po roce 1989,  kdy jim revoluce umožnila dokončit dílo podle svých představ. Vzniká poslední rybníček „Plivník“ a řada dalších plastik. Díky restituci domu v Praze mohou po 28 letech opustit svůj ateliér na pražské Malé Straně a stěhují se natrvalo na Nový mlýn.

Miroslava Jiravu ale v jeho 65 letech postihlo neštěstí. Lékaři mu nedokázali zachránit nemocné oko, což je pro umělce, tvořícího trojrozměrně, totální tragédie. Zkoušel ještě malovat, ale nešlo to. Bouřlivý život bohémského umělce končí nečekaně před půlnocí 24. února 2002 na Novém mlýně v náručí jeho ženy. Na jaře téhož roku padá u domu jeho milovaná stoletá lípa…

Fotogalerie
19 fotografií

Máte zahrádku jako dlaň? I ta může lahodit oku!

Máte zahrádku jako dlaň? I ta může lahodit oku!

Máte zahrádku, malou jako dlaň? Nevadí, i na omezeném prostoru můžete vypěstovat oku a chuti lahodící zážitek. Poradíme vám, které miniodrůdy květin…celý článek