Budete mít navíc méně starostí, než kdybyste hospodařili na zahradě u domu. Nebudete muset tolik plít a zalévat, nemusíte se bát, že by vám úrodu ničili slimáci a na záhoncích řádil krtek. Všechny rostliny máte navíc pěkně po ruce. A spousta lidí tvrdí, že jim ovoce a zelenina z balkonu chutná dokonce ještě lépe, než ze zahrady!

Zakládáme minizahrádku

Nejprve si pořídíte „záhonky“, tedy nádoby, ve kterých budete rostliny pěstovat. Nejlépe je zvolit samozavlažovací květináče a truhlíky s odtokovými otvory. Tím zabráníte přelévání rostlin třeba za prudkých dešťů. Velikost zvolte podle rostlin, které budete pěstovat. Kupte také kvalitní zeminu, kterou prodávají specializované obchody, ale ne samotnou rašelinu! Zeminu si také můžete namíchat z rovného dílu rašeliny, půdy ze zahrady nebo z pole a z jemného písku.

Co všechno se dá na balkoně pěstovat?

Nejužitečnější a nejjednodušší na pěstování jsou zelené natě, jako pažitka, petržel, celer a cibulka. Ty najdou široké uplatnění v kuchyni. Při trošce péče ale můžete pěstovat i fazole, papriky, ředkvičky, minirajčata, minipapriky, lilek a další zeleninu. Pozor dávejte jen na to, jak budou velké v dospělosti. Například taková kapusta velkolistá by vám zabrala na balkoně spoustu místa!

V minizahrádce by neměly chybět ani bylinky.
Autor: Archív
Své místo by měly mít na vaší minizahrádce také užitečné bylinky, ať už léčivé, nebo aromatické. U nich oceníte, že je můžete kdykoliv použít jako čerstvou přísadu při vaření. I několik let vám poroste například dobromysl, meduňka, tymián, levandule, máta, mateřídouška,  šalvěj lékařská nebo saturejka. Vhodné jsou pro pěstování na balkoně i některé jednoleté byliny, jako je bazalka, kopr nebo kerblík.

Ovocný sad hned za oknem

Stejně tak si ovšem můžete pořídit i vlastní miniaturní ovocný sad. Zahradníci jdou s dobou a nabízejí nepřeberné množství speciálně vyšlechtěných a zakrslých odrůd. Tady je několik tipů:

Převislé měsíční jahody vás potěší nejen pěknými květy, ale také bohatou a chutnou úrodou, kterou navíc můžete sklízet celou sezonu.

Miniborůvky - je to malý keřík, který dorůstá do výšky max. asi 40 – 50 centimetrů, má kompaktní vzrůst a vyžaduje málo prostoru.

Fotogalerie
6 fotografií
Citrusy – můžete si dopřát i trochu tropické exotiky. Na trhu jsou už běžně k dostání miniaturní odrůdy pomerančovníků, citronovníků i mandarinek. Některé druhy jsou určeny jen pro dekoraci, u dalších můžete ovšem ovoce běžně konzumovat.

Trpasličí broskvoně, meruňky a jabloně budou vašemu balkonu také určitě slušet. Budete se jimi těšit od jara, kdy krásně kvetou, až do pozdního léta, kdy si budete pochutnávat na jejich plodech.

Mučenky se pěstují především kvůli obdivuhodným exotickým květům. U odrůdy Frederick (na snímku) navíc ještě sklidíte chutné mučenkové plody. Milují slunné místo a pravidelnou zálivku, kvetou od července do září.