Tradice velikonoční pomlázky pochází z pohanských dob. Vymrskat ženy mladými vrbovými proutky znamenalo „pomladit“ je. Dívky zase dávaly koledníkům za odměnu vejce jako symbol plodnosti.

862389:gallery:true:trueOpravdovou pomlázku ale dneska koupíte jen stěží. Prodejci v Česku už většinou nabízejí jen ty, které mají původ ve Vietnamu. Hodí se jen jako dekorace, protože jsou upletené ze suchých vrbových a ratanových proutků. Snadno se lámou  Pokud tedy chcete dát tradici zadost, pak si pomlázku budete muset uplést sami…

Podle našeho návodu si ale  můžete uplést pravý moravský tatar. Co je třeba udělat nejdříve? „Vydejte se do přírody nařezat vrbové proutky, hezky vypadá kombinace žluté a červené,“ radí Hynek Švásta z Popovic na Kroměřížsku, který vás pomlázku naučí plést „Potřebujete 18 prutů, ale raději jich uřízněte více, občas nějaký praskne.“

Co budete potřebovat

✔ 18 prutů – 1 větší (středový, vodicí), 10 stejně dlouhých (na tělo tataru), 6 kratších (ozdoba) a 1 na omotání držadla ✔ ostrý nůž ✔ dřevěnou podložku ✔ provázek ✔ zahradnické nůžky

Jak na to v 7 krocích

Středový prut obložte 10 pruty na tělo a kolem uvažte provázek.
Autor: Hynek Švásta
1) Před pletením zkuste pruty určené na ozdobu a tělo namotat na dlaň; pokud některý z nich praskne, vyměňte ho za jiný. Středový prut obložte 10 pruty na tělo a kolem uvažte provázek. Neutahujte ho moc pevně, pod něj zasuňte 6 kratších proutků na ozdobu.

Proutky na ozdobu ohněte kolmo k ose tataru, aby tvořily vějíř.
Autor: Hynek Švásta
2) Proutky na ozdobu ohněte kolmo k ose tataru, aby tvořily vějíř. Jeden z nich vezměte a ohněte ho doprava k nejbližšímu proutku. Uchopte druhý proutek z vějíře a ohněte ho kolem prvního právě ohnutého a dále pokračujte stejně. Přehněte poslední proutek vějíře a dokončete první závit ozdoby. Proutek na prvním patře z předchozího kroku ohněte kolem proutku, který je výš, a vytvořte z něj opět proutek, přes který otočíte další prut.

. Pokračujte v ohýbání spodních proutků přes horní a utahujte.
Autor: Hynek Švásta
3) Vytvoříte tak opět dva „vodorovné“ proutky nad sebou, kde spodní se bude ohýbat kolem horního. Pokračujte v ohýbání spodních proutků přes horní a utahujte. Stále opakujte dokola, až zbudou zhruba 5 cm dlouhé konce proutků, ty prostrčte tělem tataru a utáhněte. Po dopletení celé pomlázky konce této ozdoby odstřihnete.

Tělo tataru rozdělte na 5 pravých a 5 levých prutů.
Autor: Hynek Švásta
4) Tělo tataru rozdělte na 5 pravých a 5 levých prutů (máte-li červenou a žlutou vrbu, podržte barvy u sebe), uprostřed zůstává vodicí prut. Vezměte pravý spodní prut a obtočte ho kolem vodicího z levé strany, zařaďte ho na pravou stranu nahoru a nechte trčet kolmo na osu tataru. Pak vezměte levý horní prut a obtočte ho kolem vodícího prutu z pravé strany a zařaďte na levou stranu dolů. Tento prut bude nad prvním ohnutým prutem. Takto pokračujte stále střídavě z pravé a levé strany. Pletením vytváříte pravotočivý závit.

Pomlázku ukončete tak, že konce prutů stočíte kolem středového, který by měl kousek přečnívat, a zavažte pevně provázkem.
Autor: Hynek Švásta
5) Pomlázku ukončete tak, že konce prutů stočíte kolem středového, který by měl kousek přečnívat, a zavažte pevně provázkem. Nůžkami zarovnejte vršek a spodek tataru, zkraťte konce provázků na obou stranách a odstřihněte konečky proutků na kroucené spodní ozdobě.

Zbývající proutek na silnějším konci seřízněte do špičky.
Autor: Hynek Švásta
6) Zbývající proutek na silnějším konci seřízněte do špičky, tenčí stranu vložte dole na konci pomlázky mezi proutky, konec podržte a začněte omotávat proutek dokola, abyste vytvořili držadlo. Nakonec zasuňte sestřižený konec mezi proutky, důkladně utáhněte a zastřihněte jeho konec.

Tatar je hotový, můžete ho ozdobit pestrými mašlemi.
Autor: Hynek Švásta
7) Tatar je hotový, můžete ho ozdobit pestrými mašlemi.
Fotogalerie
7 fotografií