Zavíječ moučný

Zavíječ moučný, nebo-li potravinový mol, je častý problém všech domácností a potravinových skladů. Drobný motýl se vyskytuje v sypkých potravinách a množí se neskutečnou rychlostí.

Nejčastěji tohoto mola najdeme v obilí, mouce a cukrech. Jeho larvy si domů můžete přinést v zabaleném výrobku a pokud je včas neodstraníte, napadne všechny další přístupné potraviny v dosahu.

 

Zavíječ paprikový

Dalším typem potravinového mola je Zavíječ paprikový. Je menší než Zavíječ moučný, ale o to nepříjemnější. V našich domácnostech se vyskytuje nejčastěji a napadá všechny druhy sypkých potravin, chleba i čokolády. Velkou nevýhodou je, že se dokáže dostat i k uzavřeným potravinám v plastových dózách a sáčcích. V případě, že tento typ mola ve své kuchyni objevíte, je dobré vyhodit všechny potraviny v dosahu. I když v nich vlákna s vajíčky či housenkami nenajdete.

 

Jak na ně

  • Na prvním místě je jako vždy prevence. Zkontrolujte svoji spíž a vyhoďte všechny prošlé potraviny.
  • Pečlivě umyjte regály, aby na nich nebyla rozsypaná mouka nebo jiné zbytky potravin.
  • Veškeré sypké potraviny skladujte v uzavřených obalech. Pořiďte si uzávěry sáčků.
  • Nevytvářejte si velké zásoby. Lepší je koupit si mouku nebo cukr čerstvý. Než 5 balíků mouky pořízených za akční cenu vyhodit.
  • Preventivně můžete použít lapače molů nebo sušený chmel, který moly odpuzuje.
  • Objevili jste první moly? Okamžitě všechny otevřené potraviny vyhoďte, spíž pořádně vytřete a použijte speciální postřik proti potravinovým molům.
  • Pokud se zavíječi opakovaně vrací vyhledejte pomoc deratizéra.

 

Tip redakce

Pokud bydlíte v panelovém domě nebo bytovce, pak je pravděpodobné, že se k vám zavíječi mohli dostat od sousedů. Zkuste je proto zkontaktovat a problém řešit společně. Ušetříte si tak spoustu času.