Plísně nejčastěji vznikají v nevětraných vlhkých místnostech. Nejvíce postižené bývají přízemní byty, kde je koncentrace vlhkosti největší. Vlhkost vzduchu by neměla překročit 50 procent. Varovným signálem, že je vzduch v bytě příliš vlhký, je časté rosení oken. Dobré je také pořízení vlhkoměru. 

Nejvíce par se do ovzduší uvolňuje z vaření, žehlení, sušení prádla a akvárií. Vlhkost vzduchu snížíte častým větráním. Větejte každý den alespoň 15 minut. Pozor, nikdy nevětrejte v dešti. Dalším řešením jsou absorpční přístroje, které vlhkost vzduchu upravují na správné hodnoty.

Autor: mall.cz

Plíseň na zdech

Plíseň v domácnosti je zdraví nebezpečný problém. Plísně způsobují řadu alergických reakcí, které mohou při neléčení vést až k astmatu a dýchacím potížím. Plísně také ohrožují těhotné ženy, takže je dobré je rychle a včas odstranit.

Pokud se vám plíseň v bytě objeví, nejrychlejším řešením je Savo. Tento dezinfekční prostředek nastříkáme na postižené místo a necháme působit. Teprve poté (cca 1 hodinu po aplikaci) plíseň ze zdi oškrábeme a naneseme další vrstvu Sava. Jedná se však o krátkodobé řešení, které odstraňuje jenom následky, nikoli příčinu. 

Plísně často vznikají v důsledku nízké teploty zdiva, takže jedinou účinnou a trvalou obranou je zateplení. Pokud na zateplení nemáte peníze, pak řešením může být nanesení nové omítky s přísadou biocidu. Někdo doporučuje natření zdí vápnem nebo modrou skalicí, kterou naneseme pod výmalbu.

Tip redakce

Nábytek ve vlhkých místnostech stavte vždy 10 cm od zdi. Pomůže to proudění vzduchu v místnosti.

 

Plíseň v koupelně

Ošklivou plíseň ze sprchových koutů a obkladů odstraníte nejlépe mechanicky. Postup je stejný jako u zdí. Nejprve nastříkáme vrstvu silného dezinfekčního přípravku, např. Sava, necháme působit, plíseň oškrábeme a poté ještě naneseme dvě vrstvy Sava.

Autor: mall.cz

V koupelnách se plísně vyskytují často, takže je dobré jim předcházet. Pomůže větrání nebo použití ventilátorů. Po každém sprchování nechejte sprchový kout otevřený, aby se v něm nedržela pára a dobře vyschnul. Vlhkost v koupelně také snížíte, pokud v ní nebudete sušit prádlo.

Máte-li spáry mezi dlaždičkami opravdu černé a nevzhledné, pak účinným řešením je nové vyspárování speciálními silikony.