Připravili jsme pro vás přehled deseti babských rad, které vám pomůžou v každodenním boji se špinavým prádlem.


Zelenina a ovoce

Matky kojenců a batolat často řeší, jak účinně odstranit fleky od mrkve, banánu, jahod nebo rajčat. Zaschlé a zaprané skvrny je těžké vyčistit. Ale dobrým řešením je, oblečení ihned po umazaní potřít žlučovým mýdlem, vyprat a poté sušit na slunci.

Krev a víno

Rozlilo se vám na koberec červené víno? Pak na mokrou skvrnu co nejdříve nasypte hrst soli. Nechejte působit a poté očistěte. Důležité je, nesnažit se skvrnu očistit hned teplou vodou, protože tak se skvrna zapere.


Špenát

Stará babská rada zní: „Ke špenátu patří brambory“. Na fleky od špenátu zkrátka nejlépe zabere rozkrojená brambora, kterou přejíždíme po skvrně, dokud zelené stopy po špenátu nezmizí. Poté vypereme.

 

Hořčice

Žlutavé stopy po párku s hořčicí je snadné odstranit. Postižené oblečení prostě dejte odmočit do kyblíku s teplou vodou a sodou. Pro dobrý výsledek by měla soda působit alespoň dvě hodiny.


Čaj a káva

Skvrny od kávy a čaje není těžké odstranit. Pokud vám však někde zůstaly a kazí vzhled oblečení, vyzkoušejte žlučové mýdlo.

 

Žvýkačka

Znáte to. Malé děti si ze školy často přinesou žvýkačku nalepenou nejenom ve vlasech, ale také na oblečení. Pouhým praním žvýkačku rozhodně neodstraníte. Zkušené matky malých raubířů doporučují dva způsoby odstranění. Prvním je nakapání pár kapek odlakovače na nehty na žvýkačku, chvíli nechat působit a poté kartáčkem očistit a dát prát. Druhým je zamražení postiženého oděvu a následné rozdrolení žvýkačky.


Tuš

Škola je tu. A spousta školáků se na hodinách výtvarné hodiny polije tuší. Zasažené oblečení už vyhazovat nemusíte. Postačí sklenice mléka. Skvrnu namočte do mléka a nechejte odmočit alespoň tři hodiny.


Rez

Na rez platí citron. Skvrny od rzi namočte do citrónové šťávy, posolte a nechejte alespoň 30 minut působit. Uvidíte, že po ošklivé rezavé skvrně nebude ani památka.

 

Fotogalerie
3 fotografie

Vosk

Skvrny od svíček není tak snadné očistit, ale jde to. Nejprve z postiženého místa jídelním nožem seškábneme vosk. Pokud zbydou na láce hrudky, vše přežehlíme přes papír, aby se vosk rozpustila vpil do papíru. Poté flek očistíme technickým benzínem a vypereme.

 

Pot

Pot je opravdový strašák. Nevzhledné žluté fleky v podpaží se z bílého prádla jen těžko odstraňují. Zda skvrna půjde odstranit záleží vždy na materiálu oblečení. Vyzkoušet však můžete oblíbenou metodu českých žen. Trička namočte do teplé vody, nastrouhejte mýdlo s jelenem nebo žlučové mýdlo a dejte alespoň na jedno odpoledne odležet. Poté pořádně vyperte v kvalitním prášku na bílé prádlo.