Nejdříve je důležité zmínit, že defragmentaci disku má smysl provádět jen na Windows XP. „Na všech novějších systémech ( Windows Vista, Windows 7, Windows 8 ) již probíhá defragmentace automaticky,“ upozorňuje specialista na zrychlování počítačů Vladimír Šandera ze společnosti Servispočítače.cz.

Defragmentace je vhodná jen pro Windows XP, dělejte ji ale manuálně

 Pokud tedy máte Windows Vista nebo novější a máte nainstalovaný nástroj pro defragmentaci disku, můžete ho klidně smazat, protože je úplně zbytečný.
„Na Windows XP také nedoporučujeme používat jakýkoliv nástroj pro defragmentaci disku, lepší je ji provést jednou za čas manuálně,“ radí odborníci ze společnosti Servispočítače.cz.

Jak na to krok za krokem:

Jak na defragmentaci disku v systému Windows XP
Autor: servispocitace.cz

Pro spuštění defragmentace disku otevřete tlačítko Start (levý spodní roh obrazovky) -> Všechny programy -> Příslušenství -> Systémové nástroje -> Defragmentace disku.
V novém okně, které vidíte na obrázku, klikněte na „Analyzovat“. Po skončení analýzy (může trvat i několik minut) se vám objeví hlášení s doporučením, zda je třeba disk defragmentovat či nikoliv. Pokud se vám vypíše, že není třeba provádět defragmentaci, váš disk je v pořádku a můžete přejít na další krok.
V opačném případě klikněte na tlačítko „Defragmentovat“, čímž zahájíte defragmentaci disku. Proces defragmentace může trvat i několik hodin podle toho, jak máte velký disk. Nechte defragmentaci doběhnout, na konci defragmentace se vám zobrazí hlášení o úspěšném dokončení.

Pokud nemáte čas starat se o takové věci, jako je zrychlení vašeho počítače, nebo tomu příliš nerozumíte, pak pro vás máme jednoduché řešení – nechte to na odbornících. Stačí jen připojit se k nim prostřednictvím portálu Servispočítače.cz

. Jsou stále online a hlavně: Za pouhých 399 korun budete mít záruku, že ze svého počítače dostanete maximum toho, co umí.