Zkuste si s ním připravit zapékaný květák s brokolicí nebo vepřovou sekanou s rajčatovou omáčkou.

Zapékaný květák s brokolicí

Suroviny (pro 6 osob):

2 stroužky česneku
50 g polohrubé mouky
50 g másla
500 ml polotučného mléka
500 g čerstvé brokolice
75 g zralého čedaru
1 kg čerstvého květáku
2 krajíce oschlého pečiva
hrst čerstvého tymiánu
25 g mandlových lupínků
trochu olivového oleje

Jamie Oliver vaří
Autor: TV Paprika – Šetřete s Jamiem a www.jamieoliver.com
Postup:

Do pánve dáme máslo a nasekaný česnek, jakmile se začne máslo rozpouštět, přidáme mouku a mléko a důkladně vše promícháme, aby nevznikly hrudky. Pak přidáme kousky brokolice a 20 minut povaříme doměkka. Směs rozmixujeme a pak do ní vmícháme polovinu nastrouhaného čedaru. Do zapékací mísy rozložíme růžičky květáku, přelijeme brokolicovou omáčkou a posypeme druhou půlkou čedaru. Pečivo rozmixujeme na drobky, přidáme lístky tymiánu a mandle, směs promícháme s trochou olivového oleje a dochutíme solí a pepřem, pak ji rozprostřeme na brokolicovou omáčku. Pokrm zapékáme zhruba hodinu v troubě vyhřáté na 180 °C.

Vepřová sekaná s rajčatovou omáčkou

Suroviny (pro 6 osob):

3 mrkve
trochu olivového oleje
100 g oschlého pečiva
500 g libovějšího mletého vepřového masa
2 lžičky sušeného oregana
30 g sýru feta
1 vejce
3 chilli papričky
1 cibule
2 stroužky česneku
700 ml rajčatového protlaku
30 g čedaru
480 g špaget

Jamie Oliver vaří
Autor: TV Paprika – Šetřete s Jamiem a www.jamieoliver.com
Postup:

Oškrábané mrkve nakrájíme na čtvrtinu délky a necháme je 10 minut péct na pečící mřížce. Pečivo rozmixujeme na drobky a vsypeme do velké mísy k mletému masu. Přidáme lžičku oregana, sýr, vejce a směs ochutíme solí a pepřem a promícháme. Ze směsi vytvarujeme 20 cm dlouhý bochník sekané, položíme ho na mřížku a pečeme 25 minut při teplotě 200 °C. Chilli papričky překrojíme napůl, očistíme od semínek a orestujeme krátce na oleji, česnek a cibuli nasekáme. Papričky vyndáme, do pánve přidáme česnek a cibuli se zbytkem oregana a restujeme na mírném ohni 10 minut. Pak vše zalijeme rajčatovým protlakem a dochutíme solí a pepřem a omáčku necháme ještě chvilku povařit. Sekanou přendáme do hrnce, přelijeme ji rajčatovou omáčkou, ozdobíme papričkami, mrkví a posypeme čedarem. Vše krátce zapečeme, až sýr zezlátne. Podáváme s vařenými špagetami.